Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарським судом Сумської області стягнуто із ОСББ «Річковий» 42 тис. гривень за електроенергію

15 січня 2018, 14:00

До Господарського суду Сумської області звернувся позивач – ПАТ«Сумиобленерго» щодо стягнення із відповідача – об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Річковий»понад 42тисячі гривень плати за електроенергію, що не була облікована через порушення правил користування.

Відповідач свого представника в засідання суду не направив, відзиву на позов не подав, про час, дату та місце судового слухання справи був повідомлений належним чином.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з’ясувавши фактичні обставини, Господарський суд встановив: споживання енергії можливе лише на підставі договору з енергопостачальником. Споживач енергії зобов’язаний додержуватися вимог нормативно-технічних документів і несе відповідальність за їх порушення. Правопорушеннями в електроенергетиці є, зокрема, крадіжка електричної і теплової енергії, самовільне підключення до об’єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку.

В умовах договору йдеться і про те, що виявлені під час контрольного огляду порушення одразу фіксуються у відповідному акті у присутності представника споживача.

Так, 23.11.2016 року було проведено засідання комісії «Сумиобленерго» щодо розгляду акту про порушення вимог правил користування. Встановлено факт самовільного підключення до мереж, які є власністю енергопостачальника. Цей факт не було спростовано представниками відповідача і він  не заперечувався. Комісія прийняла рішення про нарахування плати за необліковану електричну енергію, використану споживачем, у відповідності до нормативів.

Суд вирішив стягнути з Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Річковий»вартість необлікованої електроенергії у сумі 42тисячі 674грн.,та витрати по сплаті судового збору.

Відповідач мав право оскаржити це рішення в суді протягом 10 робочих днів з дня його отримання,  проте цим правом не скористався.

За повідомленням прес-служби суду