Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Перший випуск «Суддівської школи» Сумщини

18 травня 2018, 14:44

 

Відбулися завершальні заняття «Судівської школи» для учнів і студентів міста Суми перед літніми канікулами. На заняття прийшла рекордна кількість слухачів:  студенти СНАУ, СумДУ, Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ, учні декількох сумських шкіл, «Євроклубу» та бізнес-школи.

 

 

Заступник голови Господарського суду Сумської області Оксана Соп'яненко розповідає, що протягом року проводилися різноформатні зустрічі  з учнями та студентами Сумщини. Йшла активна просвітницька робота:  влаштовувалися екскурсії та участь у судовому процесі  аби максимально розширити уявлення  відвідувачів про роботу суду. І ось сьогодні у - підсумкова зустріч.

 

Цього разу тренінгові програму побудували таким чином, аби розширити межі знань і додати цікавих тем дітям та студентам, які стануть їм в нагоді не лише в обраній  професійній діяльності,  а взагалі у житті. «Теорія брехні, як розпізнавати правду. Вчимо мову жестів», спікером виступила кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології СумДУ Тетяна Іванова.«Адвокат має дбати про інтереси клієнта не більше, аніж сам клієнт. Професійна етика». Спікерами цієї теми виступили адвокати Денис Курбатов і Павло Кравченко.

У своєму виступі правозахисники підкреслили, що обираючи професію адвоката випускники мають підготуватися до того, що професія  не така й романтична, як  її уявляють після перегляду фільмів і серіалів. Зокрема, як поділився своїм досвідом Павло Кравченко, серед випускників юридичних факультетів юристами стає лише половина, оскільки ринок витискає не підготовлених і тих, хто мало часу приділяє своєму інтелектуальному розвитку і практиці. Його улюблений письменник Оноре де Бальзак став адвокатом після певних життєвих обставин, що змусили його поринути з головою в цю професію і самотужки відстоювати свої права. Адвокат поділився зі слухачами списком літератури, який на його погляд має прочитати кожен юрист. Його колега Денис Курбатов розповідає, що його професія була визначена з дитинства: спілкуючись за батьком, спостерігаючи за його роботою, він вирішив продовжити родинну справу і піти по його стопам. Ораторське мистецтво, інтелект, психологія, артистизм, грамотність, розважливість, далекоглядність і переконливість – це ті які якості мають бути неодмінно в адвоката. Багато студентів ставили свої запитання спікерам, в тому числі - чи потрібно «зубрити» статті і знати їх усі напам’ять. На думку Дениса Курбатова, вчити статті не обов’язково, але потрібно їх знати і орієнтуватися, де саме знайти у кодексі,  про що саме в цій статті взагалі йдеться.

 

Кандидат психологічних наук, доцент кафедри СумДУ Тетяна Іванова розповіла про теорію брехні і абетку жестів аби слухачі могли розпізнавати настрій і намір свого співрозмовника.  Так, Тетяна Іванова підкреслила,  звичайна людина бреше три рази за 10 хвилин розмови. Або недоговорюємо. Брехня – певний вид стресу. Він і створює фізіологічні реакції, які потім вчені класифікують як маркери брехні. Хоча у серіалі «Теорія брехні» головний герой, такий собі самоучка, говорить: «На обличчі лише 43 м’язи і 10 тисяч виразів! Якщо їх всіх вивчити, то детектор брехні не знадобиться!» Але є й сигнали щирості. Зморшки навколо очейпри посмішці – щира посмішка.

 

 

Як розповідає суддя-спікер суду Юлія Джепа, школа продовжить свою роботу восени, з нового навчального року. Враховуючи досвід і результати проведених раніше занять, відповідно буде розроблена програма, як для школярів, так і для студентів.  Прийшли до висновку, що для  різних груп доцільні різні форми просвітницької роботи. Для дітей анімаційні матеріали, відео та настільні та рухливі ігри. А для студентів: навчальні судові процеси, екскурсії, дні відкритих дверей та інше. 

Влітку планується запустити певні освітянські проекти в дитячих та шкільних таборах. Адже задача просвітницької діяльності - не просто розповісти про суди, але сприяти утвердженню цінностей верховенства права, поваги до суду як місця захисту справедливості. Впевнені, що це допоможе дітям та їх батькам дізнатись більше про роботу судів, учасників судового процесу, символи правосуддя і максимально ефективно використовувати ці знання у захисті своїх конституційних прав та свобод. «На нас чекає ще багато цікавої та важливої роботи», - поділилася своїми думками Юлія Джепа.

Напередодні Дня Європи в Господарському суді діти із "Центру євроініціатив" провели флеш-моб і запустили повітряні кульки з побажаннями "Суд майбутнього тисячоліття". Серед перерахованих критеріїв: високопрофесійний, технічно оснащений, з високим рейтингом довіри, вмотивований, з високим рейтингом довіри тощо.

 

 

 

 

 

 

 

 

Учасники та партнери проекту діляться своїми враженнями:

 

Віталія Веремієнко, президент ГО "Майстерня професіоналів": ««Суддівська школа» це цікавий, пізнавальний та необхідний проект. Діти мають можливість знайомитись з тонкощами роботи суду і судової системи взагалі, поспілкуватись  з суддями, адвокатами. Дружня атмосфера, цікаві оратори, завжди нові інтерактивні ігри – все це дає можливість зрозуміти дітям складні і «дорослі» речі та свідомо підійти до вибору майбутньої професії».

 

Лариса Кондратенко, координатор Асоціації євроклубів Сумщини ГО "Центр євроініціатив".

"Це був неймовірно цікавий захід. Навіть не очікували, що в такій установі можуть відбуватися не тільки судові засідання. Обов'язково запросіть нас ще, ми вже чекаємо нових зустрічей. Нам телефонували діти, вчителі й дякували за запрошення на захід. Маємо надію, що ми продовжимо співпрацювати та попереду ще зробимо багато несподіваного та цікавого!" 

 

Олена Маркова  доцент  кафедри юридичних дисциплін сумської філії Харківського університету внутрішніх справ: «Дякую організаторам за проведення такого важливого і необхідного заходу в рамках «Суддівської школи». Для учнів і студентів необхідно розуміти, що така інстанція як суд відкрита для суспільства, для комунікації з ними. Адже проведення такого роду заходів це показник зближення суду з нашим підростаючим поколінням! Все було проведено на високому рівні. Є побажання, поради. Можливо варто проводити практичні тренінги з учасниками

За повідомленням прес-служби суду