Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд і медіація: можливості та перспективи

18 травня 2018, 16:36

18 травня  2018 року в місті Харкові місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України за ініціативи громадської спілки “Українська академія медіації” проведено семінар для суддів місцевих загальних судів на тему: “ Суд і медіація: можливості та перспективи”.

Директор регіонального відділення Валентина Коржик привітала  суддів та висловила свою вдячність за участь у заході. “Головна мета 
медіації – допомогти сторонам у пошуку найкращих рішень проблеми шляхом розширення їхніх можливостей та поліпшення відносин між ними. Окрім того, якщо медіація інтегрована в судову систему, вона зможе зменшити судове навантаження та скоротити час на розгляд справ”, – зауважила Валентина Коржик.

Семінару провели досвідчені судді – медіатори, члени Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко та Лариса Швецова.  

Андрій Овсієнко  розповів про пілотні проекти, частину з яких було зосереджено на впровадженні європейської моделі судової медіації, яку рекомендували голландські та німецькі  експерти. Викладач зазначив, що результатами таких зусиль стали справи медіації з вирішення адміністративних, сімейних, трудових та земельних спорів, розроблено моделі судової медіації за допомогою судді.

Лариса Швецова зупинилася на можливих сценаріях  інтеграції медіації в судову систему України. З цього питання виникла дискусія, під час якої судді зосередили увагу на обговоренні вміння працювати в новому правовому полі.

Перегляд відеофільму викликав жваве обговорення конфліктів та  шляхів їх вирішення. З великим успіхом проведено й рольові ігри, в яких взяла участь більша частина  учасників семінару.

Судді визначили для себе обсяг обізнаності з питань медіації, потрібної для виконання ними професійних обов’язків.

За повідомленням прес-служби НШСУ