Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Робочий план співпраці між ВРП та Проектом ЄС «ПРАВО-JUSTICE» – об’ємний та амбітний, – Голова ВРП Ігор Бенедисюк

13 липня 2018, 15:35

11 липня 2018 року у Вищій раді правосуддя відбулася робоча зустріч Голови Ради Ігоря Бенедисюка із головним міжнародним експертом – суддею Анною Адамскою (Республіка Польща), яка відповідатиме за реалізацію Компонента 2 «Судова влада» Проекту Європейського Союзу «Підтримка реформ юстиції і правосуддя в Україні (ПРАВО-JUSTICE)».

Анна Адамска замінить на цій посаді Голову Національної судової адміністрації Литви Реду Молієне.

Нагадаємо, що Вища рада правосуддя є головним бенефіціаром Проекту ЄС «ПРАВО-JUSTICE» у межах реалізації підкомітету 2.1 Компонента 2.

На початку зустрічі Голова ВРП Ігор Бенедисюк відзначив об’ємність та амбітність Робочого плану співпраці між ВРП та Проектом  ЄС «ПРАВО-JUSTICE». Виконання цього плану є реальним для виконання, але для його ефективної та успішної реалізації необхідно докласти максимум зусиль з обох сторін, наголосив Голова ВРП.

Під час зустрічі І.Бенедисюк коротко окреслив ключові виклики, що впливають на впровадження якісних змін у судовій системі України, зокрема наголосивши на розгалуженості системи судів та складності системи управління.  З огляду на цю особливість, за словами Голови ВРП,  вкрай важливим є налагодження ефективної координації та комунікації всередині судової влади. Із цією метою Вищою радою правосуддя було ініційовано створення двох комунікаційних платформ: Комунікаційного комітету системи правосуддя, до складу якого входять керівники органів суддівського врядування та самоврядування, Національної школи суддів України, Верховного Суду, а також Консультативної ради голів судів при Вищій раді правосуддя.

«Не менш важливою є так звана зовнішня комунікація з органами виконавчої та законодавчої гілок влади», – зазначив І.Бенедисюк, зауваживши, що наразі ВРП перебуває у процесі налагодження такої комунікації. Важливим лишається питання взаємодії Вищої ради правосуддя з Національною поліцією та прокуратурою в процесі виконання Радою повноваження щодо вжиття заходів, спрямованих на забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів.

Під час зустрічі було констатовано, що існуючі механізми реалізації цього вкрай важливого повноваження не завжди є достатніми та ефективними.

«Необхідно прагнути також до того, щоб участь Вищої ради правосуддя в бюджетному процесі та комунікація з Урядом під час цього процесу мали більш плановий характер», – наголосив І.Бенедисюк.

Ще одним важливим зовнішнім співрозмовником Вищої ради правосуддя є Верховна Рада України, співпраця з якою потребує особливої уваги для успішної реалізації повноваження Ради, що стосується надання обов’язкових для розгляду консультативних висновків щодо законопроектів з питань утворення, реорганізації чи ліквідації судів, судоустрою і статусу суддів.

За словами Голови Ради, необхідно на законодавчому рівні встановити порядок співпраці між Вищою радою правосуддя, Урядом України як суб’єктом законодавчої ініціативи та Верховною Радою України. Відповідне повноваження Вищої ради правосуддя має корелюватися з обов’язком Уряду України та Верховної Ради України звертатися до Ради за отриманням консультативних висновків під час законотворчого процесу з питань, які стосуються судової влади. 

З огляду на вказане Голова ВРП також відзначив важливість вивчення польського досвіду щодо повноважень Національної ради судівництва Республіки Польща, яка стоїть на сторожі незалежності судів та суддів, надавати висновки до всіх законопроектів, які стосуються судоустрою і статусу суддів в Республіці Польща. Крім того, Національна рада судівництва має повноваження ініціювати звернення до Конституційного Суду Республіки Польща щодо перевірки на відповідність Конституції тих чи інших положень діючих законів, які, на її думку, можуть зашкодити незалежності польських суддів.

Суддя Анна Адамска під час зустрічі відзначила великі зусилля України щодо успішної реалізації судової реформи та захисту суддівської незалежності.

Учасники зустрічі також обговорили інші питання діяльності судової влади Польщі. За словами А.Адамскої, нинішня ситуація із судовою владою в Польщі є показовою для розуміння ризиків та наслідків дій, які можуть нести загрозу незалежності суддів.

А.Адамска підтвердила важливість участі ВРП у законотворчому процесі як одному з інструментів захисту суддівської незалежності.

За словами А.Адамскої, наразі прослідковується загальноєвропейська тенденція щодо обмеження ролі вищих рад правосуддя у законотворчому процесі.

А.Адамска також наголосила на необхідності приділяти належну увагу комунікації судової влади із громадськістю. За її словами, необхідно пояснювати суспільству важливу роль суду, який стоїть на варті дотримання принципу верховенства права та захисту прав людини усіма гілками влади. Важливе значення належній комунікації судів із громадськістю приділяють і польські судді. А.Адамска зауважила, що судді усіх рівнів у Польщі беруть участь у просвітницькій кампанії, присвяченій роз’ясненню громадянам особливостей функціонування судової влади та важливості захисту суддівської незалежності, яка є не прерогативою окремого судді, а запорукою незалежного, безстороннього та справедливого суду.

Керівник секретаріату ВРП Сергій Пушкар під час зустрічі наголосив на важливості якомога швидшого переходу до практичної стадії реалізації узгодженого сторонами Робочого плану співпраці.

С.Пушкар поінформував експертів про напрями співпраці Вищої ради правосуддя з іншими міжнародними проектами та зробив акцент на необхідності посилення донорської координації для уникнення дублювання та неефективного використання людських і фінансових ресурсів під час реалізації міжнародної донорської допомоги, яка надається Україні у сфері юстиції і правосуддя. «Вища рада правосуддя готова брати на себе лідерську роль у цьому процесі і має відповідний майданчик – Міжнародну консультативну раду при Вищій раді правосуддя», – зазначив С.Пушкар.

З-поміж першочергових заходів, що потребують реалізації, сторони погодили модернізацію офіційного веб-сайту Вищої ради правосуддя, що на сьогодні є першочерговим джерелом публічної інформації про діяльність Ради.

Під час заходу також було обговорено напрями співпраці у частині дисциплінарної відповідальності суддів. Голова ВРП Ігор Бенедисюк наголосив на важливості експертної підтримки розробки механізмів підвищення ефективності дисциплінарних процедур, зокрема щодо співмірності застосування дисциплінарних стягнень стосовно суддів відповідно до підстав дисциплінарної відповідальності.      

Переглянути фотоальбом

Прес-центр судової влади України