Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП підтвердила правомірність звільнення прокурора через позапроцесуальні стосунки із обвинуваченим

13 липня 2018, 15:41

До Вищої ради правосуддя 23 квітня 2018 року надійшла скарга Ткаченка Олександра Юрійовича (на фото) на рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів (далі – Комісія) від 28 лютого 2018 року № 96дп-18 (з урахуванням рішення від 15 березня 2018 року № 112 дп-18) про накладення дисциплінарного стягнення на прокурора Близнюківського відділу Лозівської місцевої прокуратури Харківської області Ткаченка О.Ю.

Дисциплінарне провадження стосовно прокурора Близнюківського відділу Лозівської місцевої прокуратури Харківської області Ткаченка О.Ю. порушено Комісією на підставі дисциплінарної скарги прокурора Харківської області Данильченка Ю.Б. про вчинення прокурором Ткаченком О.Ю. дисциплінарного проступку, передбаченого пунктами 5, 6 частини першої статті 43 Закону України «Про прокуратуру» (вчинення дій, що порочать звання прокурора і можуть викликати сумнів у його об'єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності органів прокуратури; та одноразове грубе порушення правил прокурорської етики). У скарзі зазначено, що Ткаченко О.Ю., в порушення вимог пункту 4 частини 4 статті 19 Закону України «Про прокуратуру», статей 19, 21 Кодексу професійної етики та поведінки прокурорів не уник особистих зв’язків, що можуть вплинути на неупередженість та об’єктивність виконання професійних обов’язків, скомпрометувати високе звання прокурора, вступив у позаслужбові стосунки з обвинуваченим у кримінальному провадженні Слобченком О.М. та неодноразово вів розмови щодо можливості пом’якшення покарання останньому, чим допустив дії, які зашкодили його репутації.

Рішенням Комісії від 28 лютого 2018 року № 96дп-18 (з урахуванням рішення від 15 березня 2018 року № 112 дп-18) притягнуто прокурора Близнюківського відділу Лозівської місцевої прокуратури Харківської області Ткаченка О.Ю. до дисциплінарної відповідальності та накладено на нього дисциплінарне стягнення у виді звільнення з посади в органах прокуратури.

Наказом прокуратури Харківської області від 22 березня 2018 року № 360к прокурора Близнюківського відділу Лозівської місцевої прокуратури Харківської області Ткаченка О.Ю. звільнено з посади в органах прокуратури.

У скарзі Ткаченко О.Ю. стверджує про необґрунтованість рішення Комісії, зокрема, зазначає, що вказане рішення є протиправним, передчасним та підлягає скасуванню, оскільки ґрунтується на доказах,які отримані внаслідок перегляду матеріалів негласних слідчих (розшукових) дій (далі – НС(Р)Д) та відповідно до чинного законодавства України є недопустимими.

За результатами проведеної перевірки доповідач – член Вищої ради правосуддя Наталя Волковицька дійшла висновку, що варто погодитись із твердженнями Ткаченка О.Ю. про неправомірність використання Комісією матеріалів НС(Р)Д та недопустимість доказів, отриманих у результаті проведення НС(Р)Д.

Водночас Наталя Волковицька зазначила, що обставини позаслужбових стосунків прокурора Близнюківського відділу Лозівської місцевої прокуратури Харківської області Ткаченка О.Ю. з обвинуваченим Слобченком О.М. підтверджуються поясненнями Ткаченка О.Ю. та Слобченка О.М., наданими прокурору Харківської області під час проведення службової перевірки за фактом порушення вимог Присяги працівника прокуратури України, а також поясненнями Ткаченка О.Ю. від 28 листопада 2017 року, наданими голові кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів Грушковському В.Ю. під час здійснення дисциплінарного провадження відповідно до частини шостої статті 46 Закону України «Про прокуратуру».

Зокрема, Слобченко О.М. у поясненнях зазначив, що він не менше 20 разів спілкувався із Ткаченком О.Ю., поза межами проведення процесуальних дій під час досудового розслідування та судового розгляду, який був ініціатором такого спілкування, та ставив йому запитання приблизного змісту: «Что будем решать? Я могу помочь тебе, но не бесплатно» (мовою оригіналу). Спочатку Ткаченко О.Ю. пропонував за свою допомогу передати йому близько 10 тисяч доларів США, при цьому сказав, що дізнається скільки потрібно для того, щоб суд призначив покарання, не пов’язане з позбавленням волі. На одній із останніх зустрічей Ткаченко О.Ю. повідомив, що вказане питання можливо вирішити за 5 тисяч доларів США.

У поясненнях Ткаченко О.Ю. також зазначив, що зустрічався зі Слобченком О.М. близько 10 разів поза межами судового розгляду кримінального провадження та здійснення процесуальних дій.

Водночас під час засідання Вищої ради правосуддя Ткаченко О.Ю. не зміг підтвердити інформацію, надану в поясненнях Комісії, оскільки «не пам’ятає», що писав такі пояснення.

З огляду на зазначене Вища рада правосуддя, розглянувши скаргу Ткаченка Олександра Юрійовича, ухвалила залишити без змін рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів від 28 лютого 2018 року № 96дп-18 про притягнення його до дисциплінарної відповідальності.

 

Прес-центр судової влади України