Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Сила довіри

28 серпня 2017, 16:28

Видання: «Судовий вісник»
Номер видання: № 7-8 від 25.08.2017
Автор: Юлія ШЕШУРЯК

Відсутність у суспільства інформації про діяльність судів створила підґрунтя для формування недовіри — так вирішив Комунікаційний комітет системи правосуддя та для виправлення ситуації схвалив Концепцію прямих зв’язків судів із громадськістю (Концепція). Очікується, що реалізація цього документа дасть змогу узагальнити весь досвід прямих зв’язків, розробити відповідні методичні рекомендації та поширити таку практику у судах, органах та установах системи правосуддя України.

Концепцію було розроблено відповідно до висновків Консультативної ради європейських суддів (КРЄС) про справедливий суд, правосуддя та суспільство, а також рішення XIV позачергового з’їзду суддів України від 14 березня 2017 року. Розроблення документа було наперед заплановане у діяльності робочої групи Комунікаційного комітету системи правосуддя, до якої входять представники комунікаційних підрозділів Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Верховного Суду України, Національної школи суддів України та Державної судової адміністрації України.

Навіщо ж судам напряму тримати зв’язок із громадськістю, якщо діяльність судової системи активно висвітлюють медіа? Звісно, роль засобів масової інформації велика, але важливим є створення прямих зв’язків між судами та людьми, йдеться в одному з висновків КРЄС, адже розуміння того, як працює судова система, має просвітницьке значення та повинно зміцнити суспільну довіру до функціонування судів. Тому КРЄС рекомендувала судовим системам різних країн встановлювати прямі зв’язки із суспільством, брати активну участь у навчальних програмах, популяризувати роботу судової системи через пряму комунікацію із різними соціальними групами суспільства. В умовах дискредитації судової влади в Україні поінформованість громадян про діяльність судів набуває особливої актуальності. Час показав, що публічність судового розгляду є недостатнім інструментом комунікації судів та суспільства, адже дуже незначна кількість громадян протягом свого життя мають справу із судами, а отримуваної громадянами від ЗМІ інформації з різних причин виявляється недостатньо для об’єктивної оцінки  діяльності судів.

Згідно з Концепцією, прямі зв’язки судів із суспільством встановлюються за допомогою програм охоплення (outreach programmes) — це певні заходи (інструменти) ознайомчого, інформативного характеру, за допомогою яких шляхом прямих зв’язків між судами і широким загалом суспільство отримує інформацію про діяльність судів та роботу суддів. Кожна програма охоплення орієнтована на конкретну аудиторію, що обумовлює проведення тих чи інших заходів і використання відповідних інструментів та каналів комунікації. Такими окремими аудиторіями є діти дошкільного віку, школярі, студенти (як юридичної, так і інших спеціальностей), юридична спільнота та широка громадськість.

Серед можливих заходів та інструментів прямих зв’язків — особисте спілкування із суддями та працівниками апаратів судів, комп’ютерні ігри, книги та довідники, мультфільми, фільми про суд та професію судді, відвідування суду, конкурси, експертні заходи, інтерв’ю, коментарі, лекції тощо. Також Концепція передбачає можливість ведення блогів, колонок, і навіть відеоблогів (наприклад, із назвою «Суд для чайників»), проведення спецпроектів («День у суді» тощо) і навіть «рольові ігри» (певні постановки для дітей). Передбачені у Концепції і основні засади налагодження прямих зв’язків, кожній з яких відповідає певний девіз: партнерство («Ми разом — сильна правова держава»), орієнтація на людину («Суд — для людини»), вмотивований суддя «Хто — якщо не я?»), формування цінностей («Суд — це захист»).

Реалізувати Концепцію заплановано протягом 2018—2020 років за рахунок коштів державного бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством. Спочатку розроблятимуться методики програм охоплення, потім здійснюватиметься підготовка суддів та працівників апарату суду, задіяних у програмах охоплення, після цього відбудеться запуск пілотних проектів, а згодом досвід застосування програм охоплення поширять на всі суди України.

Очікується, що налагодження прямих зв’язків між судом та суспільством за допомогою програм охоплення зробить суд відкритим для суспільства, і ця відкритість сформує високу довіру до суду та суддів, що виступає однією з гарантій забезпечення незалежності суду як ключової інституції демократичного суспільства. Прямі зв’язки мінімізують неправдиву інформацію щодо діяльності судів, попередять поширення викривлених відомостей про діяльність суддів, зазначається у Концепції. Разом із тим програми охоплення сприятимуть правовій просвіті населення, формуванню правової культури та усвідомленню громадянами функції правосуддя в державі.

АКТУАЛЬНЕ ПИТАННЯ

На які зміни у питанні комунікації судів зі ЗМІ та громадськістю ви очікуєте від новоствореного Прес-центру судової влади?

 Володимир КРАВЧУК

суддя Львівського окружного адміністративного суду

 

— Головне завдання медіагрупи судової влади — популяризація суду і проактивна комунікація. Досвід останніх років показав, що, попри створену інформаційну інфраструктуру у складі прес-секретарів, суддів-спікерів, комунікаційних центрів, навіть журналісти звертаються до них вкрай рідко. А люди, які звертаються до суду, тим більше. Треба визнати, що проблеми судів народу не цікаві.

На мою думку, судам потрібно не чекати, а самостійно поширювати інформацію про себе, зацікавлювати тим, що відбувається в судах, роз’яснювати суспільну місію суду і принципи його роботи. У першу чергу це «програми охоплення», які мають стати ключовим методом роботи з людьми. Ентузіазму Тетяни Суярко на всю Україну не вистачить. На це треба виділяти ресурси.

Суди повинні ставати «народними», зрозумілими людям. На жаль, головний принцип сучасної інформаційної політики — «хто перший сказав, того і правда!». Байдуже, чи правда, головне, щоб почули. У таких умовах саме судам має належати право першого голосу про все, що там відбувається. І тільки так можна вижити. Сподіваюсь, прес-центр це розуміє.

 

Павло ВОВК

голова Окружного адміністративного суду м. Києва

 

Прес-центр судової влади при ВРП було створено саме з метою налагодження комунікації між судами та представниками ЗМІ, а також для забезпечення авторитету правосуддя. Ми підтримуємо ідею його створення і усвідомлюємо, що для підвищення рівня довіри до судової гілки влади потрібно поглибити комунікацію судів із представниками засобів масової інформації зокрема та суспільства в цілому.

У контексті наведеного треба пам’ятати, що журналісти іноді мають на меті перекрутити або спотворити ту чи іншу інформацію. На жаль, у відношенні до суддів Окружного адміністративного суду м. Києва такі випадки непоодинокі. Сподіваюся, що створення такого прес-центру дасть змогу мінімізувати дії недобросовісних представників ЗМІ.

Гарантом комунікації, а також дотримання журналістами правил професійної етики має стати саме прес-центр судової влади. Лише спільними зусиллями ми крок за кроком повернемо довіру до судової влади.