Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

V з`їзд суддів України

24 жовтня в м. Києві у приміщенні Міжнародного центру культури і мистецтв профспілок України відбувся V з’їзд суддів України. На нього прибули 488 делегатів від судів загальної юрисдикції з усіх регіонів України. Було делеговано конференціями та зборами суддів: від місцевих судів — 207, від господарських — 98, від військових — 26, від апеляційних — 137, від Конституційного Суду України — 3, від Верховного Суду України — 14, від Вищого господарського суду України — 11 суддів. Третина делегатів має досвід судової роботи понад 10 років, більше третини — понад 20 років. Майже чверть делегатів — жінки. Із числа делегатів 140 суддів за вагомий особистий внесок у реалізацію правової політики й заслуги у зміцненні законності та правопорядку, високий професіоналізм нагороджені орденами та медалями, 95 мають почесне звання «Заслужений юрист України», 9 є кандидатами юридичних наук, 250 брали участь у попередніх з’їздах суддів.
На з’їзді було розглянуто такі питання:

  1. Про стан правосуддя та реформування судової системи в Україні.
  2. Про виконання вимог Закону України «Про судоустрій України» щодо фінансового забезпечення судової системи у 2002 р. та стан розроблення проекту Державного бюджету в частині фінансування судової влади у 2003 р.
  3. Про стан організаційного, кадрового та матеріально-технічного забезпечення судів і суддів у 2002 р. та підготовки проекту Державної програми розвитку судової системи на 2003—2005 роки.
  4. Звіт Ради суддів України про виконання завдань органів суддівського самоврядування щодо забезпечення незалежності судів і суддів, про стан фінансування та організаційного забезпечення діяльності судів України.
  5. Iнформація про роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.
  6. Про затвердження Кодексу професійної етики судді.
  7. Про затвердження Положення про Раду суддів України.
  8. Обрання Ради суддів України.
  9. Обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.
  10. Призначення членів Вищої ради юстиції.

У роботі з’їзду взяли участь Голова Верховної Ради України В.М. Литвин, Голова Конституційного Суду України М.Ф. Селівон, народні депутати України, судді Конституційного, Верховного та Вищого господарського судів України, Генеральний прокурор України С.М. Піскун, Міністр юстиції України О.В. Лавринович, голова Вищої ради юстиції С.В. Ківалов, голова Державної судової адміністрації України В.Я. Карабань, керівники міністерств, відомств, представники громадських організацій, вищих юридичних навчальних закладів і наукових установ, дипломатичного корпусу й міжнародних організацій, у тому числі Ради Європи, Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Американської асоціації правників, Німецького фонду міжнародного правового співробітництва, Української Правничої Фундації.