Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС обговорив із представниками Ради Європи виклики судової системи України в умовах війни

01 лютого 2023, 08:42

Під час робочого візиту до Ради Європи у Страсбурзі (Франція) Голова Верховного Суду Всеволод Князєв обговорив із представниками Ради Європи виклики судової системи України в умовах війни, а також пріоритетні напрями співпраці Ради Європи та судової системи України. До складу делегації ВС також увійшла начальник відділу міжнародно-правової взаємодії Верховного Суду Ліна Губар.

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв провів низку робочих зустрічей із представниками Ради Європи, у яких взяли участь: Генеральний директор Генерального директорату з прав людини та верховенства права РЄ Крістос Джакомопулос, директор з прав людини Генерального директорату з прав людини та верховенства права РЄ Крістоф Пуарель, Секретар Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційська комісія) Сімона Граната-Менгіні, голова відділу програм співпраці Генерального директорату з прав людини та верховенства права РЄ Лілія Гретарсдоттір, керівник Департаменту імплементації прав людини, стандартів правосуддя та правової співпраці Генерального директорату з прав людини та верховенства права РЄ Фредерік Долт, начальник підрозділу з питань України, Молдови та Вірменії відділу програм співпраці Маріана Чіку, Координатор проєктів цього відділу Андрій Кавакін та ін.

Всеволод Князєв висловив подяку представникам Ради Європи за організацію цього важливого візиту, в межах якого можна обговорити стан речей, а також поділитися баченням розв’язання проблем, які виникають через повномасштабне вторгнення росії.

Крістос Джакомопулос запевнив, що співпраця з Україною та російська агресія перебувають у центрі уваги Ради Європи. «Ми позитивно вражені величезним обсягом роботи, виконаним Верховним Судом і всією судовою системою в цих надзвичайно складних і небезпечних умовах», – сказав він.

Голова Верховного Суду зауважив, що Україна упродовж 11 місяців захищає не лише свою землю, своїх людей, а також європейські демократичні цінності. Кривава війна в центрі Європи у 21 сторіччі є екстраординарним і страшним явищем. Це свідчить про те, що система безпеки, яка була створена після Другої світової війни, більше не відповідає сучасним безпековим вимогам та потребує нових підходів, нових кардинальних рішень, які дадуть змогу підтримувати мир у Європі в майбутньому.

«Україна сьогодні перебуває на передньому плані боротьби за демократію, верховенство права, права людини і платить за свій європейський та євроатлантичний вибір величезну ціну», – акцентував Всеволод Князєв. Він нагадав європейським колегам про те, що саме цей європейський вибір став причиною розв’язання росією агресивної війни, і якщо спільними зусиллями не зупинити загарбника зараз, то війна може поширитися далі, вглиб європейського континенту.

Очільник ВС подякував Раді Європи за надану допомогу та підтримку в ці складні й темні для України часи. Завдяки цій успішній взаємодії вдалося досягти чимало знакових рішень на дипломатичному фронті. Одним із таких рішень є виключення рф з РЄ. Цей важливий політичний крок має вплинути на свідомість російського населення, адже тепер громадяни цієї країни позбавлені захисту Європейського суду з прав людини.

Також Всеволод Князєв висловив подяку Раді Європи за підтримку створення спеціального трибуналу щодо засудження злочину агресії росії. Це питання є одним зі стратегічних зовнішньополітичних питань України на міжнародному рівні. Іншим стратегічним завданням є розроблення дієвого компенсаційного механізму за збитки, завдані Україні та її громадянам внаслідок російської агресії. Як переконаний Голова ВС, в основу цього механізму мають бути покладені арештовані кошти російських олігархів.

Крістос Джакомопулос сказав, що наразі немає єдиного розуміння щодо форми спеціального трибуналу – це питання перебуває у процесі обговорення і є складним через велику кількість юридичних тонкощів. Також він поділився міркуваннями щодо ефективного механізму репарації. При цьому, за його словами, важливим завданням України на нинішньому етапі має бути фіксація завданих внаслідок агресії збитків.

Всеволод Князєв поінформував європейських колег про виклики, з якими зіштовхується судова влада в умовах воєнного стану. Однією з актуальних є проблема відсутності електропостачання і теплопостачання в судах через масовані атаки росії на об’єкти критичної інфраструктури.

Голова Верховного Суду зазначив, що першочерговий виклик на деокупованих територіях якомога швидше відновлення діяльності зі здійснення правосуддя. Адже громадяни мають відчувати захист судової системи України, а ворог має усвідомлювати, що йому не вдасться затягнути чи призупинити процес притягнення воєнних злочинів до відповідальності – суди України вже розпочали розглядати відповідні кримінальні провадження. Також він зупинився на необхідності впровадження в Україні дистанційного правосуддя та електронного суду.

Завершуючи на позитивній ноті, Всеволод Князєв розповів, що в січні 2023 року Вища рада правосуддя відновила діяльність, а отже скоро можна очікувати на відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та розв’язання проблеми критичного кадрового дефіциту в судах України.

Європейські колеги позитивно сприйняли новину про відновлення роботи органу суддівського врядування. Лілія Гретарсдоттір розповіла про новий пакет допомоги Ради Європи та подякувала за те, що судова система України продовжує роботу в таких екстремальних умовах.

Сімона Граната-Менгіні сказала, що відновлення повноцінної роботи ВРП є позитивним сигналом на реальні зміни. Наступним етапом цих реальних змін має стати відновлення діяльності ВККС України. Окремо вона зупинилася на рекомендаціях Венеційської комісії, які стосуються процедури добору суддів Конституційного Суду України. Спікерка висловила сподівання, що законодавець дослухається до рекомендацій Венеційської комісії, адже КСУ – це ключова інституція, яка має бути сильною і незалежною.

Окрім того, очільник ВС зустрівся з представниками Департаменту виконання рішень ЄСПЛ Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи: головою Департаменту Клер Ові, начальником відділу цього Департаменту Павлом Пушкарем та ін.

Шляхи співпраці Верховного Суду з Радою Європи у контексті війни в Україні в межах нового Плану дій обговорили Голова ВС із заступником начальника відділу з питань програм щодо співпраці Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Ліліт Данегян і менеджером проєкту Ганною Христовою.

Робочий візит до Страсбурга, який тривав 26–27 січня 2023 року, організовано проєктом Ради Європи «Забезпечення ефективної реалізації права на справедливий суд в Україні (ст. 6 ЄКПЛ)».

Верховний Суд