Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Серед стратегічних цілей ВС мають бути фінансова ефективність й абсолютна прозорість витрат – суддя КГС ВС Олена Кібенко

21 лютого 2023, 16:27

Реформи і фінанси, війна, політичні процеси та демографічні зміни в Україні й усьому світі, викликані подіями 2022 року. Ці та інші теми обговорила суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Олена Кібенко під час зустрічі директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Крісталіни Георгієвої з представницями українського державного сектору, бізнесу й громадянського суспільства.

Олена Кібенко розповіла про успішну роботу групи зі стратегічного розвитку та проєкт з оптимізації структури апарату Верховного Суду, що дасть змогу скоротити видатки ВС більш як на 4 млн доларів щорічно. У контексті фінансової підтримки української армії вона нагадала про направлення суддями Верховного Суду частини своєї заробітної плати на потреби ЗСУ. Це вже зекономило державному бюджету понад 7 млн доларів.

Також суддя КГС ВС поділилася новим досвідом із підготовки сесії стратегічного планування. Серед стратегічних цілей ВС, на її переконання, мають бути фінансова ефективність й абсолютна прозорість витрат. «Ми прагнемо бути лідерами в цьому питанні, застосовувати сучасні підходи, найкращі практики корпоративного управління і надавати приклад іншим державним інституціям», – зазначила спікерка.

Щодо диджиталізації судочинства Олена Кібенко акцентувала, що ВС активно підтримує цей процес. Онлайн-розгляд спорів сприятиме доступу до правосуддя (особливо в умовах війни) і зменшенню витрат на утримання будівель, поштові відправлення тощо.

Звернула увагу суддя КГС ВС і на проєкт ЄБРР зі створення повноцінних онлайн-судів для вирішення господарських спорів невеликої вартості. Важливо, що Верховний Суд став ключовим партнером для реалізації першої стадії цього проєкту – розроблення концепції онлайн-суду й технічного завдання. За словами Олени Кібенко, проєкт ЄБРР у разі його успішної імплементації може бути масштабований і на суди інших юрисдикцій, а також суди інших країн, насамперед Східної Європи, з якими співпрацює ЄБРР і які ще не мають сучасних інструментів для вирішення спорів онлайн.

Окрім цього, під час заходу обговорили інші актуальні питання, як-от перспективи фінансової підтримки від міжнародних партнерів, рух України до ЄС, розвиток підприємництва в Україні та його підтримка з боку держави, міграційні й демографічні проблеми, зумовлені війною, енергетика і страхування воєнних ризиків, яке може стати справжнім драйвером приватних інвестицій.

Зі свого боку Крісталіна Георгієва подякувала учасницям зустрічі за плідну розмову та запевнила українців у подальшій підтримці. Очільниця МВФ зазначила, що в захисті України важливим є внесок не лише військових, а й цивільних українців, які в умовах війни продовжують забезпечувати як належне врядування, так і повноцінне функціонування всіх сфер суспільного життя. Зупинилася Крісталіна Георгієва й на окремій ролі жінок у підтримці життєстійкості країни та важливості жіночого лідерства.

Верховний Суд