Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дотримання стандартів розгляду воєнних злочинів підтверджує, що Україна є правовою державою з європейським майбутнім

24 лютого 2023, 12:28

22 лютого 2023 року голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко взяв участь у науково-практичному круглому столі «Порушення законів та звичаїв війни: актуальні проблеми теорії, практики та правового регулювання», організованому Науково-дослідним інститутом правотворчості та науково-правових експертиз НАПрН України спільно з Національною академією внутрішніх справ.

У зв’язку з повномасштабною агресією росії проти України особливого значення набуло здійснення судового розгляду кримінальних проваджень про вчинення злочинів, передбачених розд. ХХ «Кримінальні правопорушення проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку»; розд. І «Злочини проти основ національної безпеки України» (зокрема, державна зрада та колабораціонізм); розд. ХІХ «Кримінальні правопорушення проти встановленого порядку несення військової служби (військові кримінальні правопорушення)» Особливої частини КК України.

Голова ККС ВС зазначив, що у ст. 438 КК України український законодавець уже заклав окремі порушення законів та звичаїв війни, а саме: жорстоке поводження з військовополоненими або цивільним населенням, вигнання цивільного населення для примусових робіт, розграбування національних цінностей на окупованій території, застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом. Щодо інших порушень, передбачених міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, то вже з квітня 2022 року ККС ВС почав роботу над вивченням відповідного міжнародного законодавства. В цьому контексті для суддів дуже важливо, щоб фабула обвинувачення, кваліфікація були викладені з посиланням на порушення конкретних норм таких міжнародних договорів.

Оскільки ця категорія справ не має строку давності, важливими є фіксування злочинів, доказова база, правомірність слідчих дій, дотримання стандартів у процесі досудового розслідування та судового розгляду цих справ. Це дасть змогу говорити про те, що Україна є правовою державою з європейським орієнтиром розвитку.

Завдяки координації з міжнародними партнерами України певна кількість суддів уже пройшла підготовку з метою забезпечення ефективного розгляду справ цієї категорії. Варто відзначити, що в деяких аспектах саме український досвід є першоджерелом, оскільки весь світ, на щастя, не бачив багато з того, що відбувається останнім часом. Також Станіслав Кравченко поділився тим, що судді продовжують вивчати міжнародний досвід, роблять акцент на вивченні практики Гаазького трибуналу та додають до цього свої напрацювання.

Станом на 20 лютого 2023 року згідно із статистичними даними до судів надійшло 75 кримінальних проваджень щодо обвинувачення за ст. 438 КК України, 19 з яких уже розглянуто. Голова ККС ВС додав, що це небагато, але вже є база і тут дуже важлива координація наших зусиль, починаючи від розслідування, процесуального керівництва і закінчуючи судовим розглядом та ухваленням судового рішення.

Фото надане виданням «Юридична практика»

Верховний Суд