Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області конфіскував земельні ділянки громадянина рф у власність держави

20 червня 2023, 12:30

14 червня 2023 року суд виніс рішення у цивільній справі за позовом Івано-Франківської обласної прокуратури. Представник прокуратури стверджував, що відповідач є громадянином російської федерації, який на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом набув право власності на земельну частку (пай) розміром 31,65/1,33 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості).

Рішенням Калуської міської ради видано дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок. На підставі вказаного рішення відповідачем виготовлено технічну документацію. Рішенням сесії Калуської міської ради затверджено технічну документацію із землеустрою для встановлення меж земельних ділянок в натурі у власність відповідачу для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та присвоєно їм кадастрові номера.

У 2021 році відповідач зареєстрував право власності на ці земельні ділянки в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Обласною прокуратурою під час перевірки виявлено порушення вимог Конституції України та земельного кодексу України. Зокрема, враховуючи, що відповідач будучи іноземним громадянином, упродовж року після набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення не відчужив їх, є підстави для їх конфіскації у власність держави.

Відповідач в судове засідання не з`явився з невідомих для суду причин, відзиву на позов не подавав, хоча про час та місце розгляду справи повідомлявся у передбаченому законом порядку.

Суд дійшов до висновків: оскільки відповідач, будучи іноземним громадянином, упродовж року після набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, не відчужив їх, то є всі підстави для їх конфіскації у власність держави.

Одночасно суд стягнув з відповідача на користь Івано-Франківської обласної прокуратури 6 710 грн сплаченого судового збору.