Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За державну зраду до 15 років позбавлення волі засуджено громадянку України

20 червня 2023, 12:56

У квітні 2023 року Шевченківський районний суд м. Чернівців ухвалив вирок відносно мешканки м. Єнакієве Донецької області, яка у 2016 році перейшла на бік ворога. Тоді, за пропозицією окупаційної влади, вона обійняла посаду керуючої справами так званої «адміністрації міста Єнакієво», а в 2019 році її підвищили до посади так званого «заступника голови адміністрації міста Торез».

Суд першої інстанції встановив, що засуджена, починаючи з 2016 року і дотепер, продовжує співпрацю з окупаційною владою, надаючи допомогу у проведенні підривної діяльності проти України на користь іноземної держави – рф та її представників в умовах воєнного стану.

Також доведено, що засуджена організовувала мітинги на підтримку так званої "днр" проти України, а до кола її обов’язків, серед іншого, входить координація діяльності територіальних підрозділів псевдодержавних органів та розпорядження фінансовими ресурсами так званої "днр".

Усі протизаконні дії, спрямовані на шкоду суверенітету і територіальній цілісності України, вона вчиняє добровільно, через свої ідеологічні переконання, за що отримує грошові кошти.

Адвокат засудженої оскаржив вирок у Чернівецькому апеляційному суді. Свою скаргу він мотивував тим, що зазначені обставини подій, на його думку, не були досліджені у повній мірі, тому просив вирок скасувати та призначити новий судовий розгляд у суді першої інстанції.

Колегія суддів перевірила матеріали справи, визнала доводи апелянта безпідставними та залишила рішення Шевченківського районного суду м. Чернівців без змін.

Чернівецький апеляційний суд погодився з судом першої інстанції стосовно призначення максимального покарання, установленого санкціями статей, за якими її було засуджено (ч. 1 ст. 258-3 (Створення терористичної групи чи терористичної організації) та ч. 2 ст.111 (Державна зрада) КК України).

Розгляд справи в обох інстанціях відбувався у закритих судових засіданнях в порядку спеціального судового провадження (in absentia), тобто за відсутності обвинуваченої.

Наразі засуджена перебуває у розшуку. Строк відбуття покарання буде рахуватися після фактичного її затримання.