Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Краснопільський районний суд Сумської області нагадує, як поводитись у суді: загальні правила

21 червня 2023, 13:49

Суд розглядає справу чітко визначених законом етапах. Закон передбачив: що зобов'язаний запитати суддя, хто зі сторін виступає першим, як звертатися до судді, хто і кому буде задавати питання в судовому засіданні тощо.

Пропонуємо звернути увагу на деякі правила поведінки в суді.

Отже, Ви подали позов та отримали повістку в суд.

У повістці зазначено:

  • дата і час судового засідання;
  • фдреса суду і номер залу судових засідань;
  • номер справи і ПІБ судді.

У призначений день і час Ви повинні прибути в суд. При собі потрібно мати документ, що посвідчує особу (паспорт), а також копію Вашого позову, інші документи, пов'язані з судовою справою, і повістку.

У всіх судах України працює пропускний контроль. На вході до суду Ви повинні пред'явити паспорт, показати повістку (якщо наявна) або вказати мету відвідування суду (наприклад: «Судове засідання у цивільній справі, суддя ПІБ, на 10:00). Судовий охоронець зафіксує Ваші дані та може підказати, де знайти потрібний зал судових засідань.

Знайшовши потрібний кабінет, можете зайти в приймальню і повідомити секретарю судового засідання або помічнику судді про те, що Ви прибули в засідання, повідомивши номер справи.

Секретар судового засідання зареєструє Вашу явку і попросить оригінал паспорта для встановлення особи.

Пізніше секретар судового засідання запросить Вас до залу, де проводитиметься судове засідання.

Пам'ятайте:

  • коли суддя заходить або виходить із зали засідань, потрібно вставати;
  • слід підніматися під час промови перед судом або звертаючись до іншого учасника справи, якщо тільки суддя не дозволить говорити сидячи;
  • рішення суду заслуховується стоячи;
  • звертатися до судді необхідновиключно «Ваша честь» або «Шановний суд»;
  • звертатися до суду або опонента у справі можна тільки з дозволу судді;
  • залишати зал судового засідання можна тільки з дозволу судді.

Спочатку секретар судового засідання доповідає суду, хто з учасників справи з'явився в засідання.

Суддя оголошує засідання відкритим, перевіряє Ваш паспорт і просить представитися, звіряє Ваші дані з паспортом.

Суддя оголошує склад суду і представляє секретаря судового засідання. Після цього запитує, чи є відводи суду або секретарю судового засідання. Якщо у Вас немає підстав вважати, що суддя або секретар судового засідання можуть упереджено ставитися до справи або особисто бути зацікавлені у її результаті, то підстав для відводу немає.

Переконавшись, що відводів у сторін немає, суддя запитує, чи є у сторін будь-які прохання або заяви до суду до початку слухання справи по суті.

Першим на питання судді відповідає позивач, а після нього - відповідач.

У цей момент Ви повинні бути готові повідомити суду про те, що Вам щось потрібно: приєднати до справи або витребувати нові документи, відкласти розгляд справи, викликати свідків, призначити експертизу, надати строк на примирення (якщо було подано позов про розірвання шлюбу) тощо.

Якщо прохань і заяв у сторін немає - суддя переходить до розгляду справи по суті. На цьому етапі подавати нові докази неможна, але суд іноді, у виключних випадках, відступає від цього правила.

Першим висловлює свою позицію позивач. Суд у ході його виступу може задавати питання. Після закінчення виступу суд надає право відповідачу задати питання позивачеві.

У такому ж порядку суд заслуховує другу сторону.

Вислухавши сторони, суддя переходить до оголошення письмових доказів, що містятьсяу справі. Якщо суддя не перерахує в цей момент якийсь важливий, на Вашу думку, для справи документ, який надавався суду, Ви можете зауважити про це суду. На цьому етапі більше неможна повернутися до пояснень по справі, задавати питання опонентам, надавати нові документи.

Після оголошення матеріалів справи суд надає час для дебатів. На практиці це означає, що Ви повинні швидко зачитати прохальну частину свого позову: «У судових дебатах прошу суд..».

Суд виходить до нарадчої кімнати, повертається з неї і зачитує судове рішення у справі (слухаємо стоячи).