Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проєкт ЄС підтримуватиме і надалі ДСА в запровадженні новацій у судах

21 червня 2023, 14:30

Проєкт ЄС «Підтримка реформ та цифровізації сектору юстиції в Україні (Право-JUSTICE ІІ)» готовий і надалі підтримувати Державну судову адміністрацію України в запровадженні новацій у судах, - відзначила керівниця проєкту Оксана Цимбрівська під час робочої зустрічі 21 червня 2023 року з делегацією представників ЄС Голови ДСА України Олексія Сальнікова.

Під час зустрічі, де також взяли участь секторальний менеджер, Представництво Європейського Союзу в Україні (Франція) Албан Біосса, заступниця директора відділу "Незалежного врядування", Expertise France (Франція) Аліса Розанова, проєктний менеджер Expertise France (Франція) Клеман Хат, заступник Голови ДСА України Ольга Булка, представники відділу інформаційно-аналітичної роботи та міжнародного співробітництва, обговорено питання, співпраця за якими вже успішно триває останні кілька років, а також подальшу співпрацю в рамках нового етапу реалізації Проєкту.

Зокрема, під час зустрічі йшлося про реалізацію Ініціативи «Модельні суди» та здійснені заходи в рамках цієї Ініціативи. Для ДСА України надзвичайно важливим є те, що інтерес до Ініціативи лише зростає і суди активно долучаються до спільноти однодумців. Якщо у 2018 році було шість модельних судів, то сьогодні Ініціатива налічує вже 90 учасників. В квітні поточного року розпочато реалізацію нової, третьої фази Ініціативи "Модельні суди". Крім того, триває спільна робота зі створення онлайн платформи "Майданчик добрих практик", що дало можливість узагальнити досвід модельних судів, а представникам української судової влади - ділитись власним досвідом імплементації модельних рішень. Наразі платформа є частиною вебпорталу судової влади. Продовжується співпраця з Проєктом у напрямку створення нової схеми окружних місцевих судів у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою. Зокрема, Проєктом на наш запит проведено круглий стіл та дві конференції з питань оптимізації судів, де обговорено кращий європейський досвід, можливості запровадження його в Україні, тощо. Реалізовано спеціальний проєкт "Суди в умовах війни" - зібрано перші десять історій окремих судів, про те, як вони переживають війну, перелаштували роботу та відновили здійснення правосуддя після окупації.

«Співпраця з експертами Проєкту ЄС "Право-JUSTICE" – це завжди конструктив, оперативність та результативність в реалізації спільних цілей. Особливо вдячний за надання необхідної допомоги та підтримки судам в період воєнного стану. Тому я сподіваюсь, що наступні етапи нашої співпраці будуть не менш плідними та результативними», - наголосив Голова ДСА України Олексій Сальніков. Учасники зустрічі обговорили подальші напрямки співпраці задля досягнення цілей в реалізації судової реформи.