Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Підписання Меморандуму з НАЗК – важливий крок для подолання корупції», – Григорій Усик

21 червня 2023, 14:40

Сьогодні, 21 червня 2023 року, відбулося підписання Меморандуму про взаємодію та співпрацю між Вищою радою правосуддя та Національним агентством з питань запобігання корупції.

Свої підписи під документом поставили Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик та в. о. Голови Національного агентства з питань запобігання корупції Артем Ситник.

«Підписання Меморандуму – знакова подія, адже це перший документ про співпрацю з антикорупційним органом. Це важливий крок у напрямі досягнення цілі – подолання корупції та водночас забезпечення незалежності судової влади. Іншим важливим кроком стане відновлення процедури розгляду дисциплінарних скарг на дії суддів, що дасть змогу підвищити рівень довіри до судової влади. Сподіваюсь, це відбудеться найближчим часом», – зазначив Голова ВРП.

Григорій Усик нагадав про нещодавній робочий візит делегації ВРП до Ради Європи, під час якого представники РЄ засвідчили підтримку України та готовність до подальшої співпраці, в тому числі у сфері запобігання та усунення корупційних ризиків і запровадження антикорупційних механізмів.

В. о. Голови НАЗК Артем Ситник, своєю чергою, наголосив, що ситуація із затриманням ексголови Верховного Суду, відповідна позиція та реакція ВРП вкотре засвідчили надзвичайно важливу роль Ради у зниженні рівня корупції в судовій системі. «Посилення співпраці НАЗК та ВРП сприятиме формуванню доброчесного суддівського корпусу, відновленню авторитету й довіри суспільства до суддів. Укладення Меморандуму – це дія на випередження, аби унеможливити подібні корупційні скандали, що вбивають довіру до всієї системи», – зазначив в. о. Голови НАЗК Артем Ситник.

Меморандум передбачає консолідацію зусиль у питаннях формування та реалізації державної антикорупційної політики, а також забезпечення незалежності судової влади, її функціонування на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством, формування доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів, додержання норм Конституції України та законів України.

Переглянути галерею

Вища рада правосуддя