Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Членкиня ВРП Інна Плахтій – про межі дискреції в розрізі кадрової функції ВРП

22 червня 2023, 10:33

Під час заходу, організованого Українським інститутом майбутнього спільно з Правничою асоціацією «ДОБРОСУД», обговорювалися питання щодо нагальних кадрових проблем у судовій системі та пріоритетні напрями роботи оновленої Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Членкиня Вищої ради правосуддя Інна Плахтій розповіла про межі дискреційних повноважень Вищої ради правосуддя в розрізі кадрової функції щодо призначення кандидатів на посади суддів.

«З моменту відновлення повноважень Вищої ради правосуддя її головна кадрова функція полягала у створенні повноважної Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Це нам вдалося», – сказала членкиня ВРП Інна Плахтій під час модерованої дискусії «Відлік почався: мультизадачність як запорука ефективності нової ВККСУ».

Як визначено нормами законів України «Про судоустрій і статус суддів» і «Про Вищу раду правосуддя», Рада при вирішенні питання про призначення суддів на посаду може внести подання Президенту України або відмовити у внесенні такого подання.

Зокрема, відмовити у внесенні подання ВРП може за наявності обґрунтованих відомостей, отриманих у передбаченому законом порядку, якщо ці відомості не були предметом розгляду ВККСУ або якщо Комісія не надала їм оцінки в межах процедури кваліфікаційного оцінювання відповідного кандидата.

Рішення про відмову у внесенні подання Вища рада правосуддя приймала, в тому числі, у процедурах конкурсу на зайняття посади судді Верховного Суду, повторного призначення судді після завершення п’ятирічного строку, добору на посаду судді.

Спікер зазначила, що законом чітко не передбачено, які саме обставини ВРП має взяти до уваги, якою має бути глибина переоцінки обставин, досліджуваних ВККСУ, яка надала судді рекомендацію. У законі також відсутнє визначення поняття «доброчесність».  

Рішення ВРП про відмову у внесенні Президенту України подання про призначення судді оскаржувалися до Верховного Суду. Велика Палата Верховного Суду, переглядаючи ці рішення, вказувала, що повноваження Ради є дискреційними стосовно оцінювання обставин, пов’язаних з кандидатом на посаду судді. Це оцінювання є виключною компетенцією ВРП як уповноваженого органу у вітчизняній системі судоустрою.

На завершення заходу членкиня ВРП Інна Плахтій зазначила про очікування від законодавчого органу виважених рішень, побажала членам Вищої кваліфікаційної комісії суддів України терпіння, громадськості – рівності справедливої критики і справедливої оцінки діяльності суддів України. Запевнила, що ВРП готова працювати інтенсивно, щоб наповнити суди України кваліфікованими і доброчесними кадрами.

Спікерами заходу були голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Денис Маслов, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Роман Ігнатов, заступник Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Руслан Сидорович, колишня членкиня Громадської ради доброчесності Наталія Соколенко.

Вища рада правосуддя