Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Три районні суди Харківської області готуються до відновлення правосуддя

06 липня 2023, 16:40

Голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков сьогодні, 6 червня 2023 року, перебуває з робочою поїздкою на Харківщині.

Метою поїздки є ознайомлення з відновлювальними роботами, які проводяться в трьох районних судах регіону, це: Золочівський, Печенізький та Шевченківський районні суди.

"Ці суди мають різні ступені пошкоджень, але вони не критичні й зараз активно ліквідовуються будівельними бригадами за організаційного та фінансового забезпечення Територіального управління ДСА України у Харківській області. З огляду на темпи проведення ремонтних робіт – вже найближчим часом ми зможемо говорити про повноцінне відновлення правосуддя в цих судах. Тим паче, що більшість державних органів влади на цих територіях вже відновили свою роботу", - сказав Олексій Сальніков.

Щодо власне судів, то, як зазначає Голова ДСА України, внаслідок ворожих обстрілів російською федерацією Золочівської територіальної громади вибуховою хвилею було незначно пошкоджений фасад будівлі суду без порушення її цілісності. Комп’ютерне та офісне обладнання при цьому не постраждало.

Будівля Печенізького районного суду пошкоджень майже не зазнала, але не працювала у зв'язку зі зміною підсудності з 8 березня 2022 року. У суді було відремонтовано систему відеоконференцзв'язку та замінено вікна.

Олексій Сальніков звертає увагу на те, що ні Золочівська, ні Печенізька територіальні громади в окупації не перебували, але з огляду на близькість кордону з російською федерацією зараз належать до територій можливих бойових дій.

Щодо Шевченківського районного суду, то внаслідок ворожих обстрілів вибуховою хвилею пошкоджено двері будівлі суду та частково пошкоджені внутрішні приміщення будівлі суду. Зовні цілісність будівлі не пошкоджена, але для відновлення правосуддя Шевченківського районного суду необхідно забезпечити суд офісною та комп'ютерною технікою, офісними меблями та провести роботу з відновлення структурованої кабельної системи та відеоспостереження, які були втрачені та пошкоджені в період перебування в окупації.

"Шевченківський районний суд зараз потребує чи не найбільше фінансів для відновлення роботи. Тільки на проведення відновлювальних першочергових ремонтних робіт потрібно щонайменше 500 тисяч гривень, а на придбання комп’ютерного, офісного та мережевого обладнання ще 350 тисяч", - каже Олексій Сальніков.

Він переконаний, що з урахуванням функціонування державних та комунальних установ в штатному режимі за місцем розташування судів, цілісність адміністративних будівель та проведення необхідних ремонтних робіт у судах, відновлення територіальної підсудності судових справ Золочівського, Печенізького та Шевченківського районних судів Харківської області є цілком реалістичним.

Щодо безпеки працівників суду та учасників судового процесу, то очільник ДСА України повідомив, що біля кожного суду в межах 100-300 метрів розташовані облаштовані укриття.