Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПАГС встановив земельний сервітут для доступу відвідувачів до території ландшафтного заказника "Протасів Яр"

06 липня 2023, 17:42

Північний апеляційний господарський суд скасував рішення суду першої інстанції та прийняв нове рішення про задоволення позову Київської міської ради про встановлення земельного сервітуту для доступу відвідувачів до території ландшафтного заказника «Протасів Яр».

Також суд закрив провадження в частині зустрічного позову товариства-відповідача про визнання частково недійсним рішення Київради щодо створення ландшафтного заказника місцевого значення "Протасів Яр". 

У 2022 році рішенням Київської міської ради створено ландшафтний заказник місцевого значення "Протасів Яр".

Для забезпечення функціонування ландшафтного заказника та доступу до його території відвідувачів Київська міська рада (позивач за первісним позовом) звернулась до суду з позовом про встановлення сервітуту на трьох земельних ділянках загальною площею 16,5749 га, які належать на праві приватної власності ТОВ.

Товариство подало зустрічний позов про скасування окремих пунктів рішення Київської міської ради щодо створення ландшафтного заказника «Протасів Яр».

Суд першої інстанції відмовив у задоволенні позову Київради про встановлення земельного сервітуту та задовольнив зустрічний позов товариства про часткове скасування рішення Київської міської ради щодо створення ландшафтного заказника.

Київська міська рада та Громадська організація «Протасів Яр» звернулись з апеляційними скаргами на зазначене рішення.

За результатами розгляду апеляційних скарг Північний апеляційний господарський суд задовольнив вказані скарги Київської міської ради та ГО, скасував рішення суду першої інстанції та прийняв нове рішення: задовольнити позов Київської міської ради, встановити земельний сервітут безстроково та закрити провадження в частині зустрічної позовної заяви про визнання недійсним рішення Київської міської ради.

З повним текстом постанови Північного апеляційного господарського суду можна буде ознайомитись після опублікування в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи – 910/6925/22.