Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Григорій Усик: Дисциплінарна функція ВРП має бути відновлена

10 липня 2023, 08:55

В інтерв’ю інформаційному агентству «Укрінформ» Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик зазначив, що за час відсутності у Вищої ради правосуддя дисциплінарної функції, тобто за час нездійснення Радою проваджень стосовно суддів за дисциплінарними скаргами, із 2021 року накопичилося понад 9 тисяч скарг на суддів.

 «Неможливість ВРП здійснювати дисциплінарну функцію також, імовірно, сприяє виникненню ситуацій, у яких судді фігурують у корупційних справах», – наголосив Григорій Усик.

Голова ВРП зазначив, що відразу після формування повноважного складу Вища рада правосуддя повідомила членів Комітету Верховної Ради України з питань правової політики про готовність розглядати дисциплінарні справи.

Запропонованим законодавцем законопроєктом щодо розблокування дисциплінарної функції передбачається, що до створення служби дисциплінарних інспекторів повноваження дисциплінарного інспектора передаються члену Дисциплінарної палати ВРП.

Григорій Усик зауважив, що це дало б можливість до створення служби зменшити кількість дисциплінарних скарг. За його словами, для визначення пріоритетності розгляду дисциплінарних скарг здійснюється їх інвентаризація. Із загальної кількості скарг, що надійшли до ВРП, близько 1700 скарг не були розглянуті до 21 серпня 2021 року.

Вища рада правосуддя