Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Восьмого ААС взяв участь у конференції, присвяченій захисту соціальних прав в адмінсудах під час війни

11 липня 2023, 09:41

6 липня 2023 року в рамках відзначення Днів адміністративної юстиції в Україні в режимі онлайн відбулася VI Міжнародна науково-практична конференція «Адміністративна юстиція в Україні: проблеми теорії та практики. Соціальні права. Виклики воєнного часу».

У конференції взяли участь судді, науковці, юристи-практики, представники суб’єктів владних повноважень і громадянського суспільства, міжнародні експерти, які обговорили питання ефективності судового захисту соціальних прав у мирний і воєнний час, особливості здійснення адміністративного судочинства в умовах війни та ознайомились із зарубіжним досвідом судового захисту соціальних прав під час війни.

Восьмий ААС на цій конференції представляв голова суду Олег Заверуха, який виступив з доповіддю на тему «Виклики воєнного стану у правозастосовчій діяльності судів: проблемні питання розгляду соціальних спорів»

У своєму виступі голова Восьмого ААС зазначив, що важливим питанням сьогодення в умовах введеного на усій території України правового режиму воєнного стану є забезпечення ефективного доступу до правосуддя, гарантованого статтями 55, 124, 129 Конституції України, статтею 14 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права та статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Відповідно до норм Закону України «Про правовий режим воєнного стану» в частині неприпустимості припинення повноважень органами судової влади Восьмий ААС з початку введення правового режиму воєнного стану і дотепер безперервно здійснює правосуддя в межах територіальної юрисдикції суду до якої входять 6 окружних адміністративних судів та 112 місцевих загальних судів як адміністративних судів.

Під час свого виступу Олег Заверуха також означив проблемні питання, які виникають під час розгляду соціальних спорів в умовах правового режиму воєнного стану, запропонував шляхи їх вирішення та врегулювання.

На завершення своєї доповіді голова Восьмого ААС зауважив, що судове правозастосування зіштовхнулось із серйозними викликами в період дії правового режиму воєнного стану, оскільки вони пов’язані з необхідністю вдосконалення функціонування органів судової влади. Підкреслив, що невід’ємною складовою доступу до правосуддя в умовах правового режиму воєнного стану є забезпечення реальних гарантій та умов для роботи суддів, працівників апаратів судів, а також учасників процесу, які мають своєчасно отримати якісну судову послугу незалежно від будь-яких обставин.

Захід організував Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду у співпраці з Національною академією правових наук України та Інститутом держави і права ім. В. М. Корецького Національної академії наук України, а також міжнародними партнерами: проєктом Ради Європи «Посилення судових та позасудових засобів захисту прав осіб, постраждалих від війни в Україні», проєктом ЄС «Право-Justice», Німецьким фондом міжнародного правового співробітництва (IRZ).