Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Григорій Усик: Війна не зупиняє судочинство

14 липня 2023, 12:08

На цьому наголосив Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик на XI Міжнародному судово-правовому форумі. У доповіді очільник ВРП зауважив, що війна – це виклик для держави, народу України, в тому числі для судової системи. У період дії воєнного стану правосуддя не припинялося, зокрема протягом 2022 року суди розглянули понад 2 млн справ.

Здійснення правосуддя було припинено лише на тимчасово окупованих територіях, або там, де тривають активні бойові дії. У зв’язку із цим змінено підсудність справ 171 суду, судді відряджені до судів, які працюють на підконтрольній Україні території.

«Повністю зруйновано 15 судів, 116 із 777 наявних у країні судів, тобто 15 %, мають різний ступінь руйнації. За попередніми розрахунками на відновлення судів необхідно понад 1,8 млрд гривень. Протягом 2022 року вже проведено аварійні відновлювальні роботи в 54 судах. На жаль, актуальним залишається питання безпеки, оскільки в судах стаціонарних об’єктів укриття є лише 63», – наголосив Григорій Усик.

Він також розповів, що вже відновлено роботу чотирьох судів на Херсонщині. Є намір відновити роботу трьох судів Харківської області, а надалі – на деокупованих територіях Донецької області.

Окреслюючи кадрову ситуацію в судовій системі, Голова ВРП повідомив, що станом на початок липня 2023 року ВРП ухвалила рішення про звільнення 192 суддів, з яких 178 – у відставку, 13 – за власним бажанням, 1 – за вчинення дисциплінарного проступку. Тенденція зберігається, і кількість суддів, які подають у відставку, зростає.

На думку Г.Усика, це пов’язано із втомою, що виникла внаслідок значного фізичного і психологічного навантаження. Існує також імовірність збільшення відтоку кадрів у зв’язку з можливими додатковими перевірками суддів на відповідність, анонсованими на засіданні РНБО у зв’язку з рішенням про проведення суцільних перевірок усіх суддів суду, в якому було вчинено корупційне правопорушення, на відповідність критерію доброчесності. На переконання Голови ВРП, колегіальна відповідальність суддів є недопустимою.

Підсумовуючи, Григорій Усик зазначив, що Україна як нація проходить надважке випробування війною. Ми впевнені, що Перемога буде за нами. У нас є можливість вийти з війни з іншим баченням розвитку нашої держави, зокрема судової гілки влади.

Переглянути галерею

Вища рада правосуддя