Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховний Суд поглиблює міжнародну співпрацю у сфері інтелектуальної власності

28 липня 2023, 12:21

Незважаючи на повномасштабне вторгнення та агресію рф, міжнародні партнери вкотре продемонстрували Україні свою підтримку. За підсумками засідань Генеральна Асамблея Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) вирішила продовжувати надавати конкретну допомогу нашій державі, зокрема й щодо поглиблення співпраці і розвитку сфери інтелектуальної власності.

Про це йшлося під час онлайн-зустрічі суддів Касаційного господарського суду у складі ВС із представниками ВОІВ та Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій (IP-офіс). Крім того, учасники розглянули питання про вплив війни на діяльність судової системи України.

Як зазначила голова КГС ВС Лариса Рогач, в Україні тривають воєнні дії, і тому основним завданням є збереження нашої країни як суверенної, незалежної, демократичної держави. Попри складні умови правосуддя здійснюється у штатному режимі, а судова система продовжує виконувати визначені законом функції щодо здійснення судочинства.

Доповідачка також звернула увагу, що відбувається розвиток законодавства і в сфері IT. Україна системно виконує зобов’язання, зокрема щодо наближення до європейських стандартів законодавства в галузі інтелектуальної власності, тому практика в ІР-спорах безперервно розвивається. Серед таких змін Лариса Рогач вказала на реформу авторського права через прийняття Закону України «Про авторське право і суміжні права», яким запроваджено нове право особливого роду (sui generis) на неоригінальний об’єкт, згенерований комп’ютерною програмою. Вперше на національному рівні врегульовано порядок і умови використання сирітських творів та об’єктів суміжних прав. І це лише неповний перелік новел у галузі авторського права та суміжних прав, що підлягає осмисленню в судовій практиці.

Ще однією важливою подією голова КГС ВС назвала відновлення після тривалої перерви роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Це орган, який уповноважений сформувати суддівський корпус Вищого суду з питань інтелектуальної власності. З урахуванням конкурсних вимог у IP-суді працюватимуть не лише судді, а й патентні повірені, адвокати, тобто найбільш кваліфіковані спеціалісти в цій галузі права.

За словами Лариси Рогач, доцільність концентрації розгляду справ, пов’язаних із захистом прав ІВ, очевидна. Завдяки особливостям спеціалізованого суду забезпечується оперативність, економність і гнучкість судових процедур. Водночас вона звернула увагу на те, що порядок судочинства та юрисдикція цього суду визначаються чинним ГПК України. Касаційною інстанцією, відповідно, є КГС ВС, а тому саме господарські суди і формуватимуть практику в таких спорах.

За час свого існування господарська юрисдикція накопичила великий досвід у практиці розгляду відповідної категорії спорів. У КГС ВС створена і діє відповідно до вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів» судова палата для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також пов’язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством. Дуже важливо, щоб цей досвід правозастосування і узагальнення судової практики підтримувався.

«З урахуванням розвитку законодавства та практики його застосування, виникнення постійно нової категорії спорів, нових підходів у сфері інтелектуальної власності ми надзвичайно зацікавлені в підвищенні кваліфікації як новопризначених суддів, так і суддів, які вже спеціалізуються на розгляді відповідної категорії спорів», – зазначила Лариса Рогач.

На продовження теми щодо співпраці ВОІВ та ВС керівниця Судового інституту WIPO Мін Юн Джу (Min Eun Joo)  розповіла про основні цілі і завдання, а також можливості та бенефіти інтеграції з WIPO Lex-Judgments.

База даних WIPO Lex-Judgments забезпечує доступ до найважливіших судових рішень різних країн світу, що стосуються права ІВ, були віднесені самими судами або іншими національними органами кожної держави-члена до категорії найбільш значущих з причини їхньої великої ваги або значення як прецедентних рішень.

WIPO Lex-Judgments доповнює інформацію бази даних WIPO Lex, яка є сховищем зібраної ВОІВ глобальної колекції нормативно-правових актів і договорів у сфері ІВ. База даних містить докладні бібліографічні відомості про всі відповідні рішення (з функцією пошуку), включаючи їх предмет, назву органу, який прийняв рішення, тип розгляду, відповідні положення нормативних актів, ключові слова й резюме, а також повні тексти рішень мовою оригіналу.

«Досить важливою та актуальною є пропозиція ВОІВ стосовно приєднання до Бази даних судових рішень WIPO Lex-Judgments та підписання відповідного Меморандуму про взаєморозуміння між ВОІВ та Верховним Судом. Це ще один крок на шляху впровадження в життя вибраного Україною курсу на євроінтеграцію, відбудову та розвиток економіки», – наголосила Лариса Рогач.

У заході, який відбувся 26 липня 2023 року, також взяли участь судді КГС ВС Володимир Селіваненко, Ігор Бенедисюк, Тетяна Малашенкова, Ірина Колос, Єгор Краснов, директор департаменту країн з перехідною економікою та країн, що розвиваються ВОІВ Хабіп Асан, директор Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій (УКРНОІВІ) Олена Орлюк, перший заступник УКРНОІВІ Богдан Падучак та керуючий партнер патентно-юридичної агенції Михайло Дубинський.

Верховний Суд