Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З початку 2024 року ВРП розглянула 26 повідомлень про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя

12 березня 2024, 09:24

37 повідомлень про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, про дії, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя надійшло до Вищої ради правосуддя упродовж січня - лютого 2024 року.

З урахуванням повідомлень, які надійшли в попередні періоди, ВРП протягом двох місяців 2024 року розглянула 26 повідомлень суддів.

За результатами розгляду 15 повідомлень про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя ухвалено 14 рішень про вжиття заходів реагування:

- звернення до прокуратури та органів правопорядку стосовно надання інформації про розкриття та розслідування злочинів;

- внесення до відповідних органів чи посадових осіб подання про виявлення та притягнення до встановленої відповідальності осіб, якими вчинено дії або допущено бездіяльність, тощо.

Розглянувши 11 повідомлень суддів, Рада ухвалила 5 рішень про затвердження 10 висновків членів ВРП про відсутність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

Також Вища рада правосуддя ухвалила 2 рішення з власної ініціативи в межах своїх повноважень про вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

Нагадаємо, що статтею 376 Кримінального кодексу України передбачено кримінальну відповідальність за втручання в діяльність судових органів.

Переглянути галерею

Вища рада правосуддя