Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Восьмому ААС відбулась робоча нарада із головами окружних адміністративних судів

13 березня 2024, 11:56

08 березня 2024 року у Восьмому апеляційному адміністративному суді, за ініціативи голови суду Олега Заверухи, відбулась робоча нарада із головами окружних адміністративних судів Восьмого апеляційного адміністративного округу на якій було обговорено кількісні та якісні показники роботи судів у 2023 році, а також проблемні питання в організації діяльності цих судів.

Восьмий ААС на зустрічі представляли голова суду та його заступники – Віталій Затолочний і Степан Нос, а також керівник апарату суду – Сергій Пашковський. Від окружних адміністративних судів Восьмого апеляційного адміністративного округу участь у заході взяли голова Волинського окружного адміністративного суду Віктор Валюх, голова Рівненського окружного адміністративного суду Сергій Борискін, голова Закарпатського окружного адміністративного суду Ярослава Калинич, голова Львівського окружного адміністративного суду Андрій Ланкевич, голова Тернопільського окружного адміністративного суду Уляна Мірінович та голова Івано-Франківського окружного адміністративного суду Остап Тимощук.

Присутні обговорили показники діяльності окружних адміністративних судів Восьмого апеляційного адміністративного округу за 2023 рік, організаційні питання здійснення судочинства, правозастосовчі питання, питання забезпечення єдності судової практики в межах судів зокрема та округу в цілому, а також актуальну судову практику Верховного Суду щодо вирішення спірних правовідносин в окремих категоріях справ.

Голова Восьмого ААС Олег Заверуха зазначив, що основними маркерами роботи суду в питаннях ефективності здійснення судочинства були, є і залишаються – кількість розглянутих справ, якість розглянутих справ та строки розгляду справ.

Слід зазначити, що впродовж минулого року на розгляд окружних адміністративних судів Восьмого апеляційного адміністративного округу надійшло близько 201 тис. справ та матеріалів, з яких тільки на розгляд Рівненського ОАС надійшло 88 тис. справ та матеріалів. Найбільшу кількість справ та матеріалів, які надійшли на розгляд адміністративних судів округу, становлять справи зі спорів, що виникають у соціальній сфері.

Що стосується розгляду справ та матеріалів необхідно відмітити, що впродовж 2023 року окружними адміністративним судами Восьмого апеляційного адміністративного округу було розглянуто близько 180 тис. справ та матеріалів що перебували на розгляді.

Можна констатувати, що майже 90% справ та матеріалів, які перебували на розгляді в окружних адміністративних судах Восьмого апеляційного адміністративного округу були розглянуті. При цьому суди працювали в надзвичайно складних умовах надмірної завантаженості, нестачі суддівських кадрів, низького рівня оплати праці працівників апаратів судів та частих повітряних тривог.

Упродовж 2023 року Восьмим ААС було розглянуто 23 тис. справ та матеріалів за апеляційними скаргами на рішення окружних адміністративних судів Восьмого апеляційного адміністративного округу. Слід зазначити, що 44% апеляційних скарг Восьмим ААС було залишено без задоволення, а рішення окружних адміністративних судів Восьмого апеляційного адміністративного округу залишено без змін, а 17% апеляційних скарг – задоволено, при цьому рішення окружних адміністративних судів Восьмого апеляційного адміністративного округу було змінено або скасовано.

Стосовно строків розгляду справ, то у 2023 році суттєво зменшилась середня тривалість розгляду справ в окружних адміністративних судах Восьмого апеляційного адміністративного округу, не дивлячись на збільшення надходження справ.

Окремо голова апеляційного суду підкреслив необхідність здійснення аналізу причин скасування та зміни судових рішень окружного суду судами вищих інстанцій та наголосив на недопущенні порушення вимог процесуального законодавства, зокрема щодо строків судового розгляду. Також наголосив, що необхідно оптимізувати роботу судів у напрямку зменшення залишків нерозглянутих на кінець року судових справ.

Підсумовуючи результати зустрічі, Олег Заверуха зазначив, що такий формат зустрічей є додатковою формою комунікації, яка має дати свої позитивні результати, як в питаннях правозастосування, так і в питаннях організації роботи як судів безпосередньо, так і Восьмого апеляційного адміністративного округу в цілому.