Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Такої складної ситуації із забезпеченням суддівськими кадрами наша судова система ще не мала

13 березня 2024, 13:11

Про це сказав Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик на розширеній робочій зустрічі, присвяченій актуальним питанням діяльності адміністративних судів, яка відбулася у Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду.

Висвітлюючи проблему, яка склалася з наповненням суддівського корпусу, Григорій Усик звернув увагу на таке:

«Відповідно до статистичних даних Вища рада правосуддя упродовж 2023–2024 років ухвалила рішення про звільнення 388 суддів: у відставку – 349, за власним бажанням – 26, за станом здоров’я – 1. Судді, які звільнилися, мають суддівський стаж 16–18 років. До стажу роботи, що дає судді право на відставку та одержання щомісячного грошового утримання, зараховується визначений законом строк навчання за денною формою у вищих юридичних навчальних закладах, на юридичних факультетах вищих навчальних закладів та календарний період проходження строкової військової служби тощо. Отже, у відставку звільнилися найбільш досвідчені і кваліфіковані судді через надмірне навантаження. Водночас з початку діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Вища рада правосуддя прийняла рішення про внесення подання Президентові України про призначення до місцевих судів 27 суддів, до господарських судів – 3 судді, до адміністративних судів – 3 судді. Тобто, кількість звільнених і призначених суддів істотно відрізняється, ці цифри не можна порівнювати».

Очільник ВРП поінформував, що робота Ради спрямована також на створення служби дисциплінарних інспекторів, адже початок її діяльності – одна з вимог, висунутих у переговорному процесі щодо вступу України до ЄС.

«Процедура конкурсного відбору на посади дисциплінарних інспекторів буде надзвичайно складною і відповідальною. До кандидатів на зайняття цих посад міжнародні експерти ставляться надзвичайно вимогливо. На цю службу покладаються великі сподівання щодо подальшого очищення і перезавантаження судової влади», –  сказав Григорій Усик.

Очільник ВРП зазначив, що для людей велике значення має забезпечення доступу до правосуддя, здійснення розгляду справ відкрито і прозоро, належне обґрунтування і мотивування судового рішення.

Він також висловив думку, що ставлення суспільства до судів має змінюватися на краще, оскільки громадяни бачать, що в умовах воєнного стану суди не припиняють здійснювати правосуддя, зокрема на територіях, наближених до лінії фронту, незважаючи як на дефіцит суддівських кадрів, так і нестачу працівників апаратів судів, а також маючи недостатнє матеріально-технічне забезпечення.

Григорій Усик зазначив: «Суди адміністративної юрисдикції відіграють одну зі значних ролей у системі правосуддя щодо відновлення довіри і до судової влади, і в забезпеченні верховенства права під час вирішення спорів у сфері публічно-правових відносин. Велика кількість звернень громадян до адміністративних судів пояснюється наявністю істотних проблем у діяльності органів державної влади, які є тривалими. Тому люди шукають захисту в судах».

Переглянути галерею

Вища рада правосуддя