Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

На нараді у Верховному Суді керівник ДСА України озвучив ключові проблеми, які потребують вирішення

19 березня 2024, 10:23

Як повідомлялось, відбулась нарада керівництва Верховного Суду із головами апеляційних судів за участі представників Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України та Державної судової адміністрації України.

Т.в.о. Голови ДСА України Максим Пампура озвучив на засіданні нагальні питання, над вирішенням яких Державна судова адміністрація України України працюватиме протягом 2024-го року.

Врегулювання рівня оплати праці

«Відомо, що відбувається реформа системи оплати праці державних службовців. Нами було проведено грейдування, віднесення посад до відповідних сімей, тощо. Але питання гідної оплати праці працівників апаратів судів залишається проблемою. Я акцентував увагу саме на  шляхах її вирішення: це можливо зробити на законодавчому рівні. ДСА України буде ініціювати внесення змін як до Закону про судоустрій, так і намагатися внести зміни до Закону про бюджет на 2024-й рік. Крім того, щоб врегулювати питання оплати праці, ми будемо ініціювати внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України».

Цифровізація судочинства

«На засіданні ми говорили про необхідність покращення ситуації в IT. Перш за все - це забезпечення судів комп’ютерною технікою, серверним обладнанням, тощо. В другій половині 2023 року був виділений ресурс для того, щоб суди могли придбати сервери, комп’ютери, принтери, сканери. І ми забезпечили ці потреби. З метою оновлення техніки, ми плануємо продовжити цю роботу і у 2024-му році».  

Забезпечення ефективної роботи ЄСІТС

«Ми продовжуємо спрямовувати зусилля на ще один напрямок, який хвилює суддівську спільноту - розвиток Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС). Так, наприкінці минулого року за підтримки міжнародних партнерів був проведений технічний аудит ЄСІТС і наразі триває функціональний аудит підсистем. Законом про держбюджет на 2024р. передбачено капітальні видатки. Тож свою подальшу роботу ми будемо планувати з урахуванням висновків функціонального аудиту, за  результатами яких ДСА України пропонуватиме модернізацію або створення модулів ЄСІТС, необхідних для забезпечення ефективного здійснення судочинства.

Також на засіданні я проінформував про те, що з 13-го березня 2024 року в ДСА України розпочав роботу новий заступник Голови ДСА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації. Сподіваємося на позитивні зрушення і маємо надію на те, що вийдемо на новий рівень у розвитку напрямку ІТ».

Забезпечення органів системи правосуддя власними приміщеннями

«У нас є випадки, коли суди розташовуються в об’єктах комунальної або державної форми власності на умовах оренди. Навіть є такі, хоч їх і небагато, які розміщуються на правах оренди у приватних приміщеннях. Ми хочемо зменшити до мінімуму або взагалі прибрати такі випадки, коли суд працює не у власному приміщенні, а вимушений його орендувати. Тому ДСА України проводиться робота з міністерствами, які мають передати об’єкти, а ДСА, відповідно, прийняти їх до сфери свого управління. Також проводиться робота з органами місцевого самоврядування: йдеться про передачу об’єктів з комунальної власності до сфери управління Державної судової адміністрації України».