Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся всеукраїнський семінар для суддів "Здійснення правосуддя під час війни та після неї: нові виклики суспільного сприйняття та етичні дилеми"

19 березня 2024, 13:25

18 березня 2024 року Національна школа суддів України провела у Львові всеукраїнський семінар для суддів місцевих загальних судів "Здійснення правосуддя під час війни та після неї: нові виклики суспільного сприйняття та етичні дилеми".

Семінар організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно та за фінансової підтримки Консультативної місії Європейського Союзу в Україні (далі – КМЄС).

Відкриваючи захід, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна підкреслила важливість та актуальність теми семінару, а також подякувала експертам з КМЄС та викладачам, які долучились до формування програми та взяли участь у дискусіях.

Радник КМЄС з питань верховенства права Маркус Ролофс привітав учасників, коротко окреслив заплановані завдання заходу та побажав плідних обговорень.

Барт Шефферс, радник і тренер КМЄС з питань належного врядування підняв питання етичної дилеми в суді та в подальшому розкрив питання "як виникають етичні дилеми?", “як розглядати етичні дилеми та робити вибір?”.

Єгор Краснов, суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді та голова комітету з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів Ради суддів України, презентував напрацювання робочої групи Ради суддів України з оновлення Кодексу суддівської етики, керівником якої він є, та звернув увагу, що остаточна редакція Кодексу буде прийнята на найближчому з’їзді суддів України. Для обговорення Єгор Краснов представив у порівнянні версії чинного Кодексу суддівської етики та проєкт змін до нього.

Інна Плахтій, член Вищої ради правосуддя та суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області у своїй презентації спілкувалася з учасниками про дисциплінарну відповідальність суддів за порушення норм суддівської етикиПід час активних дискусій Інна Борисівна наголосила на дисциплінарних провадженнях, які розглядалися Вищою радою правосуддя.

Дискусія, модерована Оксаною Грищук, суддею Конституційного Суду України, надала можливість кожному учаснику зосередитись на важливих питаннях, які підняли доповідачі протягом заходу. Модератор провела логічний зв'язок між етичними дилемами в роботі судді та наслідками дисциплінарної відповідальності суддів за порушення норм суддівської етики.

Питання свободи вираження поглядів суддів, висновки та рекомендації Консультативної ради європейських судів висвітлив Віктор Городовенко, суддя Конституційного Суду України, представник України в Консультативній раді європейських суддів при Комітеті міністрів Ради Європи, презентувавши аудиторії Висновок КРЄС № 25 від 2 грудня 2022 року.

За підсумками семінару кожен учасник отримав Сертифікат Національної школи суддів України.

Національна школа суддів України