Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справедлива, прозора і відповідальна система кримінальної юстиції в Україні: Верховний Суд і CILC співпрацюватимуть у межах нового проєкту

20 березня 2024, 10:01

Принципи прозорості та відповідальності для української правової системи не є чимось новим, і в цьому аспекті вона є доволі прогресивною. Водночас критерій справедливості – це питання набагато складніше. Досягти того, щоб рішення сприймалося обома сторонами процесу як справедливе, буває непросто, а в умовах війни це питання стає ще більш болючим.

Про це зазначив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час онлайн-зустрічі із представниками Центру міжнародного правового співробітництва (CILC), присвяченої відкриттю проєкту «Справедлива, прозора і відповідальна система кримінальної юстиції в Україні».

Станіслав Кравченко запевнив, що Верховний Суд глибоко цінує співпрацю із CILC та іншими партнерами, спрямовану на розвиток і вдосконалення судової системи України, та поділяє цінності й цілі проєкту, а саме забезпечення функціонування прозорої судової системи, підвищення ефективності системи пробації і притягнення до відповідальності осіб, котрі вчинили воєнні та інші злочини.

Серед актуальних для судової влади питань очільник ВС виокремив необхідність розширення меж застосування інституту медіації, інституту присяжних та інституту угод, а на стадії виконання судових рішень – інституту пробації. Все це в комплексі, на переконання Станіслава Кравченка, утворює надійний інструмент, що сприятиме підвищенню довіри суспільства до судової влади.

Під час зустрічі йшлося також про реформування судової системи та національного законодавства відповідно до європейських стандартів, необхідність забезпечення єдності дисциплінарної практики, визначення чітких і зрозумілих критеріїв суддівської доброчесності та етичних правил.

Проєктний менеджер CILС Ганс ван ден Берг поінформував, що ключовими напрямами роботи проєкту стануть, зокрема, пошук шляхів зменшення навантаження на судову систему, впровадження пробаційної системи та напрацювання проєкту політики доброчесності для судів у межах спільних робочих груп.

Він також наголосив, що CILC зацікавлений у налагодженні відкритого діалогу між українськими й нідерландськими експертами та суддями, що допоможе визначити пріоритетні напрями підтримки України.

Верховний Суд