Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про дисциплінарну відповідальність суддів за порушення норм суддівської етики розповіла член ВРП Інна Плахтій

21 березня 2024, 09:52

Порушення правил етичної поведінки, встановлених Кодексом суддівської етики, не можуть самі по собі застосовуватися як підстави для притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності та визначати ступінь їх вини, водночас, частина підстав дисциплінарної відповідальності судді безпосередньо повʼязані з нормами кодексу. Про це зазначила член Вищої ради правосуддя Інна Плахтій під час всеукраїнського семінару для суддів місцевих загальних судів «Здійснення правосуддя під час війни та після неї: нові виклики суспільного сприйняття та етичні дилеми», який проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно та сприянням Консультативної місії Європейського Союзу в Україні.

Інна Плахтій нагадала слухачам, що пряма вказівка на норми суддівської етики як підстава для застосування дисциплінарної відповідальності судді міститься у пункті 3 частини 1 статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Така підстава має широкий  простір для тлумачення.

Доповідач наголосила, що порушення деяких етичних стандартів є дисциплінарним правопорушенням, але це не дає змогу прирівнювати будь-яке «порушення етичних або моральних стандартів» до дисциплінарного правопорушення.

Вона пояснила, що таке відкрите визначення правопорушення суперечить стандартам Ради Європи, викладеним у Висновку КРЄС № 3, який вимагає, щоб правопорушення та стягнення для притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності були визначені у конкретних термінах (наскільки це можливо). КРЄС рекомендувала переформулювати відповідні норми статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», щоб уникнути використання загальних етичних стандартів як підстави для дисциплінарних стягнень і забезпечити ранжування рівнів санкцій під час вчинення незначних неетичних дій, оскільки в іншому випадку може порушуватися принцип пропорційності.

В ході дискусії на зазначену тему Інна Плахтій навела приклади низки дисциплінарних справ, які розглядалися Вищою радою правосуддя та провела логічний зв'язок між етичними дилемами в роботі судді та наслідками дисциплінарної відповідальності суддів за порушення норм суддівської етики.

В ході навчання виступили Радник КМЄС з питань верховенства права Маркус Ролофс, радник і тренер КМЄС з питань належного врядування Барт Шефферс, суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді Єгор Краснов, судді Конституційного Суду України Оксана Грищук і Віктор Городовенко. 

Вища рада правосуддя