Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рада суддів адмінсудів звернеться до керівництва країни стосовно забезпечення незалежності суддів

31 березня 2014, 10:08

 Рада суддів адмінсудів звернеться до керівництва країни стосовно забезпечення незалежності суддів

28 березня 2014 року, у приміщенні Вищого адміністративного суду України відбулося засідання Ради суддів адміністративних судів України.

Під час засідання члени Ради прийняли рішення звернутися до Голови Верховної Ради України та Прем’єр–міністра України щодо забезпечення незалежності суддів. За словами Голови ради суддів адміністративних судів Миколи Кобилянського, у зверненні викладена позиція суддів адмінсудів стосовно законодавчих ініціатив проведення процедури спеціальної перевірки суддів.

Позицію РСАС підтримав Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк, який також був присутній на засіданні Ради та висловив своє бачення з приводу прийнятого ВРУ у першому читанні законопроекту «Про відновлення довіри до судової влади». За словами очільника ВСУ, відновлювати довіру до суддів, безумовно, потрібно, але виключно у законний спосіб та у відповідності до міжнародних стандартів, неухильно дотримуючись законодавчо визначених процедур притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності та звільнення. На його думку, проведення перевірки суддів з потиличних підстав може завдати більше шкоди, ніж користі, адже можуть бути підірвані основи незалежності судової влади».

Окрім цього, на засіданні Ради суддів адміністративних судів прийнято рішення звернутися до Верховного Суду України щодо конституційності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань судоустрою та статусу суддів» від 23 лютого 2014 року № 769-VII. На думку членів Ради, віднесення вирішення кадрових питань щодо суддів виключно до компетенції Верховної Ради України суперечить європейським стандартам та ставить під загрозу об’єктивний, професійний та позаполітичний підбір суддівських кадрів.

Окремим питанням порядку денного стало обговорення стану фінансового забезпечення адміністративних судів. За словами доповідача – члена РСАС, секретаря третьої судової палати ВАСУ Валентини Ємельянової, після прийняття законодавцем 27 березня ц.р. змін до Державного бюджету України, видатки на адміністративні суди значно скоротилися. За її словами, враховуючи, що фінансування адмінсудів і раніше не було достатнім, сьогодні ситуація може стати вкрай критичною. «Вже сьогодні деякі суди не мають коштів на відправлення кореспонденції, не можуть вчасно повідомити сторони про розгляд справи. За таких умов розраховувати на задоволення роботою судів з боку громадськості не варто», - зауважила В. Ємельянова. В розрізі цього питання члени Ради порушили проблему нерівномірності розподілу коштів між різними окружними та апеляційними адмінсудами. Так, за словами начальника фінансово-економічного управління ВАСУ Тетяни Щавінської, сьогодні спостерігається суттєвий дисбаланс у розмірі середньої заробітної плати працівників адмінсудів по регіонах України. Так, за її словами, у Луганському окружному адмінсуді середній заробіток працівника апарату суду становить близько трьох тисяч гривень, тоді як у Львівському окружному адміністративному суді – лише 1,300 грн. Така ж ситуація спостерігається й у апеляційних адмінсудах: у Донецьку працівники апарату суду отримують в середньому 4,800 грн, а, наприклад, у Вінниці – 2,100 грн.

Розглянувши це питання, Рада суддів адмінсудів доручила Державній судовій адміністрації України як головному розпоряднику коштів, що виділяються окружним та апеляційним адміністративним судам, вжити всіх необхідних заходів для рівномірного розподілення коштів між усіма адмінсудами. Крім цього Рада вирішила доручити ДСА звернутися до уряду, а також окремо підготувати звернення Ради до Кабінету міністрів України з проханням не зменшувати видатки для адміністративних судів в поточному році.