Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У ВРП триває робота над Щорічною доповіддю про стан забезпечення незалежності суддів в Україні

25 червня 2021, 10:24

«Щорічна доповідь про стан забезпечення незалежності суддів в Україні є ефективним та дієвим інструментом для захисту суддівської незалежності та авторитету правосуддя, адже цей комплексний документ визначає не тільки проблемні питання судової влади, а й шляхи їх усунення», – на цьому наголосив виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький під час засідання Постійної комісії ВРП з підготовки щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні.

Стосовно законодавчого регулювання стану суддівської незалежності, судоустрою і статусу суддів Олексій Маловацький запропонував вказати в документі, що ВРП неодноразово зверталася до Верховної Ради України з ініціативою щодо розміщення консультативних висновків Вищої ради правосуддя до законопроєктів на сайті Парламенту та внесення у зв’язку із цим відповідних змін до Регламенту Верховної Ради України.

Він також зазначив, що під час роботи над цим документом мають бути враховані пропозиції, надані в порядку реагування на Щорічну доповідь про стан забезпечення незалежності суддів в Україні за 2019 рік.

Пропозиції до проєкту Щорічної доповіді надійшли від Верховного Суду, судів, Національної школи суддів України, Державної судової адміністрації України, Служби судової охорони, Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України, Офісу Генерального прокурора, вищих навчальних закладів та наукових установ.

Зауважимо, що згідно із чинним законодавством ВРП готує щорічну доповідь про стан забезпечення незалежності суддів в Україні у співпраці з органами суддівського самоврядування, іншими органами та установами системи правосуддя, громадськими об’єднаннями.

Члени Постійної комісії ВРП з підготовки щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні обговорили відповідні пропозиції до доповіді та запланували провести найближчим часом наступне засідання, під час якого будуть обговорені напрацювання до проєкту документа та висловлені пропозиції щодо його презентації.

Довідково:

Рішенням ВРП від 10 грудня 2020 року № 3475/0/15-20 затверджено структуру доповіді.

Вища рада правосуддя