Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП дякує всім причетним до звільнення з полону судді Юлії Матвєєвої

19 жовтня 2022, 14:00

Вища рада правосуддя висловлює вдячність всім органам та структурам, які сприяли звільненню з полону судді Іллічівського районного суду міста Маріуполя Донецької області Юлії Матвєєвої.

Як повідомлялося, суддю Юлію Матвєєву 17 жовтня 2022 року звільнено з полону в рамках обміну полоненими між Україною та країною-агресором. Загалом під час цього обміну з полону звільнено 108 українських жінок.

Після зміни Верховним Судом підсудності судових справ, які перебували на розгляді в Іллічівському райсуді Маріуполя, судді цього суду та члени їхніх родин були вимушені евакуюватися з міста на підконтрольні Україні території. Коли суддя зі своєю родиною намагалася у березні виїхати з Маріуполя, її разом з чоловіком затримали представники так званої «ДНР».

Суддівська спільнота вболівала за долю полонених та прагнула їх звільнення. Вища рада правосуддя теж не стояла осторонь.

Ще в квітні ВРП зверталася до Віце-прем’єр-міністра Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук, Національного інформаційного бюро та просила здійснити заходи щодо захисту і забезпечення прав та інтересів громадян України, а саме: встановити місце перебування та сприяти звільненню судді Іллічівського районного суду міста Маріуполя Донецької області Юлії Матвєєвої та її чоловіка, позбавлених особистої свободи внаслідок дій незаконних збройних формувань та військовослужбовців країни-агресора на тимчасово окупованій території України.

Крім того, Голова Верховного Суду Всеволод Князєв, виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Віталій Саліхов та Голова Ради суддів України Богдан Моніч зверталися зі спільним листом до Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених при Службі безпеки України та Державного підприємства «Український національний центр розбудови миру» з проханням невідкладно вжити всіх можливих заходів для якнайшвидшого звільнення з полону судді Іллічівського районного суду міста Маріуполя Донецької області Матвєєвої Ю.О. та її чоловіка Матвєєва А.В.

Дякуємо всім, хто доклав зусиль до звільнення Юлії Матвєєвої, а також інших українців, поневолених окупантами. 

Вища рада правосуддя