Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заява Світового конгресу українських юристів

25 жовтня 2022, 14:20

Світовий конгрес українських юристів (СКУЮ) заявляє про повну підтримку ініціативи України щодо створення коаліцією держав спеціального Трибуналу з розгляду справи про злочин російської агресії проти України, а також закликає правників українського походження в усьому світі зробити все можливе у країнах їх перебування для реалізації принципу невідворотності покарання відносно злочинців країни-агресора – спонукання урядів цих країн до створення міжнародного спеціального Трибуналу, визнання рф країною – спонсором тероризму, визнання здійснення рф геноциду проти українського народу, надання Україні необхідного озброєння для захисту свого суверенітету відповідно до принципів і норм міжнародного права. Про це йдеться у заяві щодо реалізації принципу невідворотності покарання та створення спеціального Трибуналу для покарання керівництва Російської Федерації за злочин агресії проти України.

«На жаль, існуючі міжнародно-правові механізми не дозволяють покарати кремлівську верхівку з тих чи інших причин як політичного, так і процедурно-процесуального характеру. Як постійний член Радбезу ООН, росія блокує будь-яку активність Об’єднаних націй, яка не відповідає її політичним інтересам. Тут слід наголосити, що згідно з вимог належної правової процедури, при голосуванні на засіданні РБ ООН не має зараховуватися голос країни, щодо якої розглядається питання про порушення вимог Статуту ООН. Розгляд злочину агресії в МКС є проблематичним з огляду на відсутність ратифікації Римського статуту і поправок до нього з боку російської федерації та України. Юрисдикція ЄСПЛ не розповсюджується на цей різновид злочину», – констатують в СКУЮ.

«Світовий конгрес українських юристів заявляє про повну підтримку ініціативи України щодо створення коаліцією держав спеціального Трибуналу з розгляду справи про злочин російської агресії проти України, а також про приєднання до тексту “Заклику до створення спеціального Трибуналу для покарання злочину агресії проти України” та проєкту відповідної Декларації від 4 березня 2022 року, що була підготовлена українсько-британською робочою групою і підписана провідними світовими та українськими юристами-міжнародниками, колишніми суддями міжнародних судових установ. Ми вважаємо, що подібно до Лондонської декларації 1942 року, яка заклала основу для Нюрнберзького трибуналу і засудження нацизму, вищенаведені документи є юридично обґрунтованими, своєчасними і сприятимуть створенню спеціального Трибуналу для покарання злочину агресії проти України. Ми наголошуємо, що відсутність засудження злочинів радянського тоталітарного комуністичного режиму також послужило основою ресентименту та чинником російського вторгнення і вчинення численних воєнних злочинів Російською Федерацією. Держави-учасниці створення Трибуналу повинні надати юрисдикцію, що випливає з національного кримінального законодавства і загального міжнародного права, спеціальному кримінальному суду, а також надати йому юрисдикцію для розслідування злочину агресії, встановленню як винних у вчиненні цього злочину, так і співучасників – тих, хто суттєво сприяв або впливав на його вчинення», – підкреслюється у заяві.

«Світовий конгрес українських юристів закликає правників українського походження в усьому світі зробити все можливе у країнах їх перебування для реалізації принципу невідворотності покарання відносно злочинців країни-агресора – спонукання урядів цих країн до створення міжнародного спеціального Трибуналу, визнання РФ країною – спонсором тероризму, визнання здійснення РФ геноциду проти українського народу, надання Україні необхідного озброєння для захисту свого суверенітету відповідно до принципів і норм міжнародного права», – зазначено у заяві.

Пресслужба НШСУ