Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оксана Блажівська: Потрібно напрацювати механізми забезпечення здійснення правосуддя за відсутності електропостачання

28 жовтня 2022, 12:05

Наразі перед судовою системою постали виклики, зумовлені постійними атаками військ країни-агресора на об’єкти енергетичної інфраструктури України. На це звернула увагу член Вищої ради правосуддя Оксана Блажівська під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань правової політики.

Вона зокрема зазначила, що суди повідомляють Вищу раду правосуддя про те, що через відсутність електропостачання не мають можливості здійснювати авторозподіл справ, проводити та фіксувати судові засідання, вносити рішення до Єдиного державного реєстру судових рішень та інше.

На сьогодні вже відомі приклади, коли колективи деяких судів України самостійно забезпечують себе альтернативними засобами живлення задля безперебійної роботи суду.

Оксана Блажівська запропонувала підходити до вирішення проблеми комплексно – одночасно у різних площинах. По-перше, шукати шляхи та можливості забезпечення судів альтернативними джерелами електроенергії не тільки за рахунок  внутрішньодержавних коштів, а із залученням  міжнародної допомоги. По-друге, паралельно вносити зміни до процесуальних кодексів, врахувавши рекомендації та пропозиції, про які неодноразово зазначала Європейська комісія з ефективності правосуддя (CEPEJ)  щодо перегляду строків розгляду справ, фіксації процесу технічними засобами, можливості проведення засідань поза межами суду.

Член ВРП підкреслила, що на час надзвичайної ситуації, зумовленої військовою агресією, потрібні оптимальні алгоритми, які можна буде у виключних випадках тимчасово застосовувати для здійсненні правосуддя.

Оксана Блажівська зазначила, що Вища рада правосуддя спільно з парламентарями, Державною судовою адміністрацією готова долучитись до розробки механізмів реагування на критичні ситуації, адже відправлення правосуддя має бути безперервним.

Має бути розроблена така модель змін у законодавство, яка максимально врахує всі ризики, які можуть призвести до таких негативних наслідків як відтермінування, зупинення та неможливість реалізації принципу доступу до правосуддя.

Вища рада правосуддя