Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

РСУ: Від початку конкурсу на посаду судді КСУ за квотою з'їзду суддів України документи подав тільки один кандидат

25 квітня 2024, 10:40

15 квітня Рада суддів України оголосила про початок конкурсу для відбору кандидатур на дві посади судді Конституційного Суду України та початок прийняття заяв (з доданими до них документами) осіб, які виявили намір обійняти посаду судді Конституційного Суду України, з 15 квітня 2024 року по 14 травня 2024 року включно.

Станом на сьогодні, 25 квітня 2024 року, до Ради надіслав документи тільки один кандидат.

Після оцінювання Дорадчою групою експертів критерію високих моральних якостей з 15 кандидатів, які претендували на посаду судді Конституційного Суду України,  на дві вакантні посади судді КСУ за квотою з'їзду суддів України, семеро претендентів припинили участь в конкурсних процедурах за власним бажанням, одна кандидатка зняла свою кандидатуру на етапі оцінювання її на відповідність критерію високих моральних якостей, чотири кандидати отримали оцінку "не відповідає" і тільки три претендентки, з оцінкою "відповідає" були допущені до другого етапу оцінювання, а саме письмового оцінювання кандидатів на посаду судді Конституційного Суду України щодо встановлення рівня компетентності у сфері права.

Фактично, конкурс на одну з двох вакантних посад судді КСУ за квотою зʼїзду суддів України припинився у зв’язку з недостатньою кількістю кандидатів для продовження конкурсного відбору на одну вакантну посаду.

Крім того, 26 січня 2025 року спливає строк повноважень судді Конституційного Суду Віктора Васильовича Кривенка, який був обраний на посаду судді Конституційного Суду XІІІ з’їздом суддів України 13 листопада 2015 року (склав присягу 27 січня 2016 року). Відповідно, у січні 2025 року має звільнитися ще одна посада судді Конституційного Суду України, котру мають заповнити делегати з'їзду суддів України.

Рада суддів України звертається до суддів, юристів, правників, які впевненні у своїй доброчесності, відповідають критеріям високих моральних якостей та високого рівня компетентності у сфері права, і закликає взяти активну участь у конкурсному відборі на дві посади судді Конституційного Суду України.

Своєю чергою, Дорадча група експертів також закликає професійних та доброчесних правників подавати документи для участі в конкурсі, який вже оголошено, а також у наступних конкурсах на посаду судді Конституційного Суду України.

Нагадаємо, що рішенням Ради суддів України від 11 квітня 2024 року №1 оголошено про початок конкурсу для відбору кандидатур на дві посади судді Конституційного Суду України та початок прийняття заяв (з доданими до них документами) осіб, які виявили намір обійняти посаду судді Конституційного Суду України, з 15 квітня 2024 року по 14 травня 2024 року включно.

Для участі у конкурсі з відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України особа, яка виявили намір обійняти посаду судді Конституційного Суду України, повинна подати до Ради суддів України на e-mail: davidenko@court.gov.ua, а також особисто або засобами поштового зв’язку (01601, місто Київ, вул. Липська, 18/5, кб. 23) заяву і документи встановлені частиною 2 статті 105 Закону України "Про Конституційний Суд України".

Своєчасно поданими вважаються документи, які подані до Ради суддів України через поштове відділення зв’язку до 14 травня 2024 року 24 год. 00 хв з одночасним направленням сканованих копій таких документів у форматі PDF на e-mail: davidenko@court.gov.ua до 17 год. 00 хв чи подані нарочно до 14 травня 2024 року 17 год. 00 хв.

Заяви, що будуть подані до Ради суддів України після зазначеного строку, не розглядатимуться.

Рада суддів України