Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася зустріч керівництва Вищої ради правосуддя із делегацією Венеціанської комісії

07 вересня 2017, 16:15

7 вересня 2017 року у Вищій раді правосуддя відбулася зустріч Голови Вищої ради правосуддя Ігоря Бенедисюка, заступника Голови Вищої ради правосуддя Вадима Беляневича із делегацією Венеціанської комісії Ради Європи, до складу якої увійшли Секретар Комісії Томас Маркерт, представник секретаріату Комісії Мікаель Янссен, експерти Комісії Джеймс Гамільтон, Джордж Папуашвілі, Аурела Анастас.

Делегація Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанська комісія) перебуває в Україні із робочим візитом з метою дослідження ключових питань створення Вищого антикорупційного суду.

Нагадаємо, що 20 липня 2017 року Венеціанська комісія отримала запит Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з проханням провести експертну оцінку двох законопроектів, що стосуються створення в Україні спеціальних антикорупційних судів.

Перевірка на відповідність стандартам Ради Європи стосується проектів законів України «Про антикорупційні суди» (реєстраційний № 6011) і «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (щодо запровадження обов'язкової спеціалізації суддів з розгляду корупційних і пов’язаних із корупцією правопорушень)» (реєстраційний № 6529).

На початку зустрічі Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк  подякував Венеціанській комісії за важливий внесок у розвиток законодавства України, зокрема й за надання експертних оцінок законопроектів, розроблених для впровадження судової реформи в Україні: проектів законів України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», «Про судоустрій і статус суддів», «Про Вищу раду правосуддя» та інших. Ігор Бенедисюк також наголосив, що створення Вищого антикорупційного суду передбачено Законом України «Про судоустрій і статус суддів» і є одним із завдань судової реформи.

Учасники зустрічі, зокрема, обговорили ключові положення рішення Вищої ради правосуддя від 9 березня 2017 року № 475/0/15-17 «Про надання консультативного висновку до проекту Закону України «Про антикорупційні суди» (реєстраційний № 6011)», ухваленого відповідно до статті 131 Конституції України, статей 3, 34 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

В.Беляневич наголосив, що зазначене рішення ґрунтувалося на правових висновках Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Національної школи суддів України, Державної судової адміністрації України, Ради суддів України. Зокрема, було звернуто увагу на невідповідність положень законопроекту змінам до Конституції України щодо правосуддя та новій редакції Закону України «Про судоустрій і статус суддів», а саме на такі недоліки законопроекту, як суперечність принципу єдності судової влади, інстанційній побудові судової системи тощо.

І.Бенедисюк також зауважив про необхідність визначити у законодавстві особливі кваліфікаційні вимоги до кандидатів на посади  суддів в антикорупційні суди, які дали б змогу відібрати найкращих спеціалістів у сфері антикорупційного законодавства, вирішити проблему кваліфікованого розгляду вказаної категорії справ, що гостро постає в умовах змагального процесу, а також належної охорони як суддів, так і інших учасників судових процесів.

За словами Голови ВРП, до створення системи антикорупційних судів в Україні Вища рада правосуддя вже зараз приділяє значну увагу вирішенню проблеми належного розгляду вказаної категорії справ у судах. І.Бенедисюк повідомив учасників зустрічі, що наразі здійснюються кроки для пришвидшення розгляду судових справ, пов’язаних із корупцією.

Джерело 

Прес-центр судової влади України