Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася офіційна зустріч Голови Вищої ради правосуддя Ігоря Бенедисюка із Головою Європейського суду з прав людини Гвідо Раймонді

20 листопада 2017, 15:03

20 листопада 2017 року відбулася офіційна зустріч Голови Вищої ради правосуддя Ігоря Бенедисюка із Головою Європейського суду з прав людини Гвідо Раймонді. Під час зустрічі обговорено питання проведення судової реформи в Україні, зокрема формування нового Верховного Суду, впровадження законодавчих новел щодо захисту незалежності судової влади.

Учасники зустрічі також обговорили питання подальшої співпраці обох інституцій, метою якої є обмін інформацією між ними та сприяння поширенню європейських стандартів діяльності правосуддя і захисту прав людини в Україні.

Окрему увагу під час зустрічі приділено реалізації в Україні права судових установ звертатися до Європейського суду з прав людини за отриманням консультативних висновків, які стосуються тлумачення або застосування прав і свобод, визначених Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод або протоколами до неї, передбаченого Протоколом №16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Нагадаємо, що 11 листопада 2017 року набрав чинності Закон України від 5 жовтня 2017 року № 2156-VIII «Про ратифікацію Протоколів № 15 та № 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод».

Протоколом № 15 про внесення змін до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ухваленим 24 червня 2013 року, передбачено такі новації: обмежено 65 роками на день звернення до Парламентської Асамблеї Ради Європи вік кандидатів, що мають право бути обраними ПАРЄ на посади суддів Європейського суду з прав людини, а також скорочено період, протягом якого справу може бути взято до розгляду ЄСПЛ, із шести до чотирьох місяців від дати постановлення остаточного рішення на національному рівні.

Згідно із Протоколом № 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ухваленим 2 жовтня 2013 року, розширено в компетенцію ЄСПЛ щодо надання консультативних висновків та передбачено, що звернутися до ЄСПЛ із запитом про надання таких висновків із принципових питань, які стосуються тлумачення або застосування прав і свобод, визначених Конвенцією або протоколами до неї,можуть вищі судові установи Високої Договірної Сторони. Також Протокол № 16 визначає порядок розгляду прийнятності відповідних запитів та надання консультативних висновків.

Учасники зустрічі обмінялися думками щодо рішення ЄСПЛ у справі «Бурмич проти України» та проблеми тривалого невиконання судових рішень в Україні. Як відомо, 12 жовтня 2017 року Велика Палата  ЄСПЛ ухвалила рішення, яким визнала всі п’ять заяв у цій справі прийнятними, вирішила об’єднати їх із 12143 заявами, які перебувають на розгляді в ЄСПЛ і в яких виявлено схожі структурні проблеми, та визначила, що їх буде розглянуто відповідно до зобов’язань пілотного рішення у справі «Іванов проти України».

За даними ЄСПЛ, 10,8 %  (6950) скарг надійшло на розгляд  Суду від України, яка посідає п’яте місце за кількістю скарг станом на 30 жовтня 2017 року. Більшість зареєстрованих проти України скарг (понад 90 %) стосуються структурних проблем, які призводять до порушення Україною Конвенції, зокрема невиконання або тривалого виконання рішень національних судів; надмірної тривалості провадження досудового слідства у кримінальних справах і судового розгляду цивільних, кримінальних, господарських та адміністративних справ; незабезпечення права на належний судовий захист, неефективності розслідування кримінальних справ правоохоронними органами за скаргами на неналежне поводження з боку представників органів держави; порушення майнових прав; неналежних умов утримання та лікування осіб, які перебувають під вартою.

Візит офіційної делегації Вищої ради правосуддя на чолі із Головою ВРП Ігорем Бенедисюком до міста Страсбурга (Франція) триватиме з 20 по 21 листопада 2017 року. Під час візиту заплановано двосторонні зустрічі Голови Вищої ради правосуддя із представниками основних інституцій Ради Європи, які працюють з питаннями судової реформи в Україні. Візит відбувається за сприяння Проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні».

До складу української делегації ввійшли члени Вищої ради правосуддя: Секретар Третьої Дисциплінарної палати Ірина Мамонтова, Секретар Другої Дисциплінарної палати Тетяна Малашенкова, член Другої Дисциплінарної палати Ігор Артеменко.

Візит супроводжує керівник проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» Андрій Кавакін.

Фотогалерея 

Прес-центр судової влади України