Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роль рад правосуддя у державах-членах Ради Європи – тема зустрічі членів ВРП з міжнародним експертом

28 лютого 2023, 08:05

27 лютого 2023 року у Вищій раді правосуддя обговорили звіт про деякі аспекти ролі рад правосуддя у дисциплінарних провадженнях щодо суддів та дотримання прав на справедливий суд, підготовлений в межах проєкту «Забезпечення ефективної реалізації права на справедливий суд (стаття 6 ЄКПЛ) в Україні». Проєкт реалізується Відділом програм співробітництва Ради Європи.

Вітаючи учасників заходу, Голова ВРП Григорій Усик висловив вдячність Раді Європи за чітку незмінну позицію щодо засудження військової агресії росії проти України. Майданчик Ради Європи є важливим місцем протидії цій агресії, як в політичному, так і в юридичному вимірах.

Підкреслив важливість послідовної багаторічної підтримки Ради Європи у впровадженні кращих європейських стандартів в українську судову систему.

Григорій Усик також висловив вдячність міжнародному експерту Ради Європи, професору, доктору Лорені Бахмаєр Вінтер, яка на запит РЄ підготувала дослідження про роль рад правосуддя чотирьох європейських країн у дисциплінарних провадженнях щодо суддів.

Презентуючи звіт, пані Лорена Бахмаєр зазначила, що для його виконання дослідила практику в таких європейських державах як Італія, Іспанія, Португалія та Словенія, оскільки в цих країнах працюють ради правосуддя як орган суддівського врядування, і вони уповноважені здійснювати дисциплінарні провадження щодо суддів. Дослідження має на меті представити різні моделі, рішення та правові бази щодо дисциплінарної відповідальності суддів і ролі рад правосуддя в цьому процесі.

Експерт переконана, що порівняльний аналіз законодавчої бази, а також її практичної реалізації допоможе виявити потенційні прогалини в українській системі дисциплінарної відповідальності суддів, оцінити аспекти її функціонування та обміркувати можливі шляхи вдосконалення.

У ході обговорення звіту доктор Лорена Бахмаєр відповіла на низку запитань членів ВРП.

Коментуючи своє ставлення щодо доцільності відкритого поіменного голосування при прийнятті рішень у дисциплінарних провадженнях та кваліфікаційному оцінюванні суддів, вона зазначила, що у досліджуваних нею країнах дотримання такої процедури не вимагалося. Вона вважає, що можливе певне політичне втручання в роботу рад, тому основною метою є зниження ризиків тиску та дотримання гарантій незалежності.

Експерт висловила точку зору щодо відкритого розгляду дисциплінарних проваджень в режимі онлайн. Вона пояснила, що вимоги щодо публічної трансляції дисциплінарних слухань зазвичай відсутні. Відкрите дисциплінарне слухання може негативно вплинути на імідж судді, зумовити втрату довіри до нього, навіть якщо суддя не буде притягнутий до дисциплінарної відповідальності. Водночас, якщо йдеться  корупцію, на думку експерта, доцільно було б зробити розгляд скарги відкритим.

Відповідаючи на запитання членів ВРП щодо зупинки перебігу строку притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності у разі вимушеної паузи у роботі ВРП, експерт запропонувала у виключних обставинах призупиняти перебіг строку, але обов'язково на чітко визначений період. Водночас зазначила, що в країнах, які досліджувала, подібних ситуацій не було.

У зустрічі взяли участь: Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик, члени ВРП Юлія Бокова, Олександр Сасевич, Тетяна Бондаренко, Сергій Бурлаков, Дмитро Лук’янов, Роман Маселко, Микола Мороз, Ольга Попікова, Віталій Саліхов, а також міжнародний експерт Ради Європи, професор, доктор Лорена Бахмаєр Вінтер, менеджер проєктів Ради Європи, Управління програм співробітництва Департаменту впровадження стандартів прав людини, правосуддя та правового співробітництва Андрій Кавакін, керівниця проєкту Ради Європи «Забезпечення ефективної реалізації права на справедливий суд (стаття 6 ЄКПЛ) в Україні» Наталія Ступницька.

Вища рада правосуддя