Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ректор НШСУ взяв участь у роботі 26-ї Генеральної Асамблеї Європейської мережі суддівської освіти (EJTN)

16 червня 2023, 08:37

15 червня 2023 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук взяв участь у 26-й Генеральній Асамблеї Європейської мережі суддівської освіти (EJTN), яка цьогоріч проходила за головування Швеції у Раді Європейського Союзу.

Роботу Асамблеї відкрили директор Академії підготовки суддів Швеції Ерік Братгард, директор Прокуратури Швеції Штефан Уттершельд та Генеральний секретар Європейської мережі суддівської освіти Інгрід Дервуа.

З основними промовами виступили представники головуючою у Раді Європейського Союзу країни – Генеральний Прокурор Петра Лунд та Голова Верховного адміністративного суду Хелена Ядерблом. Також з відеовиступами до учасників Асамблеї звернулися Комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс та Європейський комісар з питань добросусідства та розширення Олівер Варгеї.

Далі можливість виступити було надано спостерігачам EJTN від України – ректору Національної школи суддів України Миколі Оніщуку та директорці Тренінгового центру прокурорів України Олесі Отрадновій.

У своєму виступі Микола Оніщук поінформував делегатів Асамблеї про суддівську освіту в Україні в умовах війни, зазначивши, що від початку воєнної агресії з боку рф Національна школа суддів України і судова система країни в цілому були змушені змінити звичний ритм роботи й гарантувати безпеку своїх працівників. Незважаючи на це, ми змогли структурно перебудуватися і в короткі терміни повернутися до виконання своїх законодавчо визначених повноважень. Зокрема, Школа спромоглася не лише оперативно підготувати навчальні заходи для українських суддів щодо організації роботи судів в умовах війни, воєнних злочинів, злочинів проти національної безпеки країни та психологічної підтримки в умовах війни, але й стала платформою для міжсуддівського діалогу з багатьох інших проблемних тем. Ці заходи мали велику зацікавленість серед суддів, зокрема майже вдвічі перевищували довоєнні показники та одночасно охоплювали до 500 осіб, адже судді відчували дефіцит досвіду та інструментарію правозастосування у подібних питаннях. Школа також терміново розпочала розробку нових навчальних курсів щодо відповідальності за порушення правил і звичаїв війни, злочини агресії, злочини проти людяності, активно вивчати юрисдикцію міжнародних трибуналів та їх практики.

Крім того, Школа звернулась до міжнародних партнерів щодо надання експертно-консультативної допомоги з питань застосування міжнародного гуманітарного права, розслідування воєнних злочинів та правосуддя щодо них, відповідальності за вбивства цивільного населення, всіх форм знущання, насильства та жорстокого поводження, обстрілів цивільних та інфраструктурних об’єктів, заволодіння майном, примусової депортації та викрадення, примусу до військової служби осіб на окупованих територіях, тощо. А також утворила Консультативну групу “C24” з числа провідних національних і міжнародних фахівців у сфері міжнародного кримінального права, яка займатиметься процесом індивідуального консультування суддів, до яких надійшли відповідні провадження, – резюмував М. Оніщук.

Ректор подякував Європейській мережі суддівської освіти за співпрацю, яка стала одним з перших міжнародних партнерів, що відгукнулися на потреби суддівської освіти України. У  межах співпраці з EJTN та за участі викладачів Національного інституту юстиції Болгарії, Центру підготовки суддів і прокурорів Королівства Нідерланди, Національної школи магістратури Італії та Французької національної школи магістратури було проведено 12 вебінарів з тематики розгляду справ про воєнні злочини, навчання на який пройшло понад 250 українських суддів. Також у червні-липні цього року заплановано проведення двох вебінарів для суддів щодо розслідування і судового розгляду справи МH-17 та гендерно зумовленого насильства, тортур і свавільних вбивств.

Делегати Асамблеї зустріли оплесками виступи партнерів з України й словами підтримки українським суддям і прокурорам від імені Генеральної Асамблеї та Європейської мережі суддівської освіти.

Спостерігачі EJTN від України також взяли участь у воркшопі на тему “2000–2025 роки: 25 років Європейській мережі суддівської освіти, яке її майбутнє?”.

У ході Генеральної Асамблеї було представлено звіт про діяльність Європейської мережі суддівської освіти за 2022 рік, а також презентовано план заходів мережі на 2024 рік і затверджено відповідний бюджет.

Як підсумок роботи Асамблеї, традиційно було анонсовано майбутні заходи та наступну Генеральну Асамблею за головування Бельгії у Раді Європейського Союзу.

Від Національної школи суддів України у роботі 26-ї Генеральної Асамблеї Європейської мережі суддівської освіти також брав участь заступник начальника відділу Олександр Іщенко.

Національна школа суддів України