Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Люблянській декларації Європейської мережі рад правосуддя визначені орієнтири для судів

16 червня 2023, 14:01

Суди, залишаючись відданими обов’язку захищати основоположні права громадян та верховенство права, повинні належним чином реагувати на нові виклики, що постають перед суспільством. Про це йдеться у Люблянській декларації, ухваленій на засіданні Генеральної Асамблеї Європейської мережі рад правосуддя (ЄМРП).

Однією з цілей Генеральної Асамблеї ЄМРП було взяти до уваги виклики та можливості, які нинішні соціальні, економічні та цифрові зміни приносять судам та оцінити роль судової влади в майбутньому.

«Вбачається, що очікування суспільства щодо ролі судової влади зросли та змінилися. Тому нам важливо між собою обговорити та переосмислити роль судової влади, і, здається, що ради правосуддя (судові ради) є саме тими суб’єктами, що зможуть взяти на себе це завдання», - зазначила Даля Васарієне, Президентка ЄМРП.

У декларації зазначається, що для належного реагування судовою владою на виклики необхідно безперервно пропагувати різноманітність, інклюзивність та рівність серед суддів різних інстанцій.

У документі рекомендується для покращення роботи судів, підвищення якості правосуддя та розширення доступу до нього, використовувати можливості, запропоновані новими цифровими ресурсами та продуктами.

Водночас зауважено, що у разі використання інструментів штучного інтелекту в судовій системі, такі інструменти мають бути розроблені із дотриманням етичних аспектів та забороняти прямі чи непрямі порушення основоположних прав і цінностей людини. Використання таких інструментів не повинно підривати етичні стандарти, якими пов’язані судді. Право ухвалювати рішення має залишатися за реальним суддею.

Також підкреслюється важлива роль комунікації – інституційне використання як традиційних так і соціальних засобів масової інформації має розцінюватися як засіб інформування широкого кола громадськості про цілі та діяльність судової влади.

Нагадаємо, на полях Асамблеї Голова ВРП Григорій Усик провів зустрічі з Президенткою ЄМРП Далею Васарієне, представниками рад правосуддя європейських країн. Генеральна Асамблея Європейської мережі рад правосуддя у відповідь на звернення Вищої ради правосуддя прийняла рішення про надання Раді статусу спостерігача у ЄМРП. 

Візит Голови ВРП до Словенії для участі у ГА ЄМРП було організовано за сприяння та підтримки проєкту Європейського Союзу «Підтримка реформ та цифровізації сектору юстиції в Україні (ПРАВО-JUSTICE II)».

Довідково. Європейська мережа рад правосуддя була створена у 2004 році. Це орган, який об’єднує всі ради юстиції країн-членів Європейського Союзу та представляє їх в ЄС. Вона складається з державних інституцій країн-членів Європейського Союзу, які є незалежними та відповідальними за надання підтримки судовій владі у незалежному здійсненні правосуддя.

Текст Люблянської декларації (неофіційний переклад).

Вища рада правосуддя