Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Діємо на користь постраждалих: в. о. голови ККС ВС Надія Стефанів долучилася до заходу з нагоди Міжнародного дня боротьби із сексуальним насильством в умовах конфлікту

16 червня 2023, 15:10

Спікери заходу зауважили, що таке насильство є проявом геноцидної політики держави-агресора, зброєю, яку використовують російські військові у війні в Україні, та найбільш тихим злочином проти цивільного населення, оскільки чимало постраждалих бояться розповідати про пережите.

Водночас правда про вчинені окупантами злочини має набувати максимального розголосу, ставати відомою всьому світові, адже відповідальність росії за скоєне її військами має бути невідворотною. До того ж такий розголос і засудження винних можуть справити превентивний ефект.

За час повномасштабної війни Україна створила дієвий механізм реагування на випадки сексуального насильства: посилила систему надання соціально-психологічних, юридичних та медичних послуг постраждалим і свідкам насильства; переглянула підходи щодо роботи правоохоронних органів із громадянами, які зазнали насильства, а також щодо документування та розслідування таких злочинів.

Так, на сьогодні в Україні функціонує 11 центрів допомоги врятованим, де кожен може отримати комплексну соціально-психологічну допомогу. Відкриття такого центру невдовзі відбудеться і в м. Прага (Чеська Республіка). Відтак звернутися по допомогу зможуть і ті українці, котрі змушені були шукати тимчасового прихистку за кордоном.

Крім того, зараз триває опрацювання ініціатив щодо вдосконалення кримінального процесуального законодавства з урахуванням інтересів постраждалих від насильства, а також продовжується процес розбудови взаємодії органів системи правосуддя.

До обговорення долучилися, зокрема, перша леді України Олена Зеленська, Генеральний прокурор Андрій Костін, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець, спеціальна представниця Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства в умовах конфліктів Праміла Паттен і спеціальний представник Прем’єр-міністра Великої Британії з питань запобігання сексуальному насильству під час збройних конфліктів Лорд Тарік Ахмад Вімблдонський.

Захід організований Громадською організацією «UA Experts» за підтримки Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної.

Фото з фейсбук-сторінки Олени Зеленської

Верховний Суд