Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Законодавство щодо домашнього насильства потребує подальшої гармонізації з нормами Стамбульської конвенції – суддя ВС

19 липня 2023, 13:12

Практика розгляду кримінальних проваджень і проваджень про адміністративні правопорушення щодо вчинення домашнього насильства змінюється, і змінюється не на краще. Саме тому законодавство щодо запобігання та протидії домашньому насильству потребує вдосконалення.

На цьому наголосила суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Надія Стефанів під час робочої зустрічі, на якій обговорили забезпечення належного виконання протокольного рішення, ухваленого за результатами 9-го тематичного засідання Комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків «Протидія домашньому насильству в період війни та відновлення, з урахуванням потреб різних цільових груп».

Робоча група працює над визначенням ключових завдань для реалізації протокольного рішення та забезпеченням необхідної взаємодії між органами державної влади, громадськими організаціями та міжнародними партнерами задля виконання ключових завдань. Одним із таких завдань є актуалізація низки нормативних документів, соціальних програм запобігання та протидії домашньому насильству.

На думку судді ВС, потребують змін, серед іншого, положення КУпАП щодо вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі. Також слід замислитися над побудовою ефективної взаємодії органів, дотичних до цих процесів, зокрема з представниками поліції, які фіксують ознаки порушення, складають протоколи, залучають понятих. Правильний зміст протоколу про адміністративне правопорушення у справах щодо домашнього насильства є запорукою справедливого судового рішення.

Надія Стефанів нагадала, що національне законодавство щодо запобігання та протидії домашньому насильству змінювалося до ратифікації Верховною Радою України Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція). Стамбульська конвенція розрізняє такі поняття, як «насильство стосовно жінок» та «домашнє насильство». Як показує практика, зараз ці поняття дещо змішують. Тому треба докладати зусиль, щоб судді, адвокати, прокурори, поліцейські, слідчі органи правильно розуміли положення Стамбульської конвенції та національного законодавства.

«Ми працюватимемо над формуванням однакового розуміння цих понять та імплементацією положень ратифікованого міжнародного договору в національних законодавчих актах», – резюмувала спікерка.

Робочу зустріч з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків під головуванням Урядового уповноваженого з питань гендерної політики провів Секретаріат Кабінету Міністрів України 18 липня 2023 року в онлайн-режимі.

Верховний Суд