Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ОГЛЯД ЗМІ: "Мріємо, щоб задзвонив у день перемоги": що буде з годинником на Красній площі у Чернігові

11 вересня 2023, 10:51

Зруйновані балки на даху приміщення Апеляційного суду у Чернігові, пошкоджений годинник і зламаний циферблат. Це наслідки ракетного обстрілу, що стався 19 серпня 2023 року. Чотири із шести залів судових засідань пошкоджені та сьогодні не працюють. Там розглядали цивільні та кримінальні справи. Осколки вибили вікна у приміщенні, пробили дах і зруйнували годинник, що протягом 12 років відбивав кожну годину на Красній площі.

Забиті дерев'яними балками вікна, пошкоджені осколками стіни Апеляційного суду і дах. Підіймаємося на горище, дістатися до годинника з великим циферблатом не так і просто, потрібно спочатку розібрати завали. Такий вигляд сьогодні має будівля Чернігівського апеляційного суду. Будівлю площею у 4 000 квадратних метрів пошкодила крилата ракета наземного ракетного комплексу "Іскандер". З шести залів засідань на сьогодні функціонує лише два.

"Було обладнання, яке дозволяло здійснювати відеоконференцзв'язок, це коли присутність особи можлива онлайн, без присутності у суді. Від зали нічого не лишилося, так само як і від обладнання. Вікна вибиті і решітки знесені, і ось такий тепер вигляд у зали судового засідання", — розповіла Суспільному керівниця апарату суду Тетяна Кривонос.

До 2005 року, це був адміністративний будинок у Чернігові. Після реконструкції тут розмістили Чернігівський апеляційний суд. У 2011 році на даху будинку встановили годинник, який відбивав куранти для жителів міста.

Такий вигляд має Апеляційний суд в Чернігові майже через місяць після ракетного удару. ФОТО: Суспільне Чернігів
"Він не працює, годинник пошкоджений на сьогодні. Ми плануємо в майбутньому зробити його демонтаж, але нам для цього потрібен фахівець, що спеціалізується на таких годинниках. Як тільки ми зробимо стелю й вікна, я думаю, ми почнемо вживати заходи, щоб його таки зберегти. Ми знаємо, що багатьом він подобається, в центрі міста він давав відлік часу".

Відлік часу годинник на Красній площі вів до 25 лютого 2022 року. На другий день повномасштабного вторгнення його вимкнув працівник суду, що лишався в місті. З того часу годинник не працював.

"Ми його вимкнули. Спочатку підсвітку, щоб не привертати увагу, а потім і сам годинник. Відтоді він не працює".

Під час ракетного удару осколки пошкодили циферблат. Підійти ближче і роздивитися детально, що з годинником, наразі неможливо з міркувань безпеки, розповідає керівниця апарату суду Тетяна Кривонос.

Перш за все тут планують відновлювати приміщення, які потрібні для забезпечення правосуддя. Відновлення годинника поки що не в пріоритеті. Шукатимуть гроші на це у благодійників."Як складеться історія з годинником, поки сказати важко. Оскільки ми не просимо наразі гроші на його відновлення у держави та не плануємо. Передусім важливо відновити саме приміщення, де розглядаються цивільні та кримінальні справи апеляційної інстанції. Але якщо знайдуться небайдужі громадяни або благодійники, які будуть згодні допомогти нам його відновити, ми будемо раді. Відкриті для будь-яких пропозицій, оскільки хотіли б його зробити й зберегти".
Перш за все потрібно відремонтувати дах будівлі й встановити вікна. Це мають встигнути зробити до початку опалювального сезону і перших великих дощів."Велика проблема у нас з дахом, в нас зламані балки на даху, він пошкоджений ззовні. Як тільки будуть дощі, в нас буде проблема затікання води в приміщення крізь дах. Щоб зберегти майно, принаймні те, що є, то першочергово нам необхідно замінити дах і вікна. Ми будемо на цьому наполягати й просити, щоб в першу чергу усунути ці недоліки. Ремонт і відновлення мають бути здійсненні через закупівлі, то ми розуміємо, що це час. Коли буде прийнято навіть рішення про виділення коштів, то ми просимо гроші виключно на збереження приміщення того, що є".
Представництво Чернігівського апеляційного суду звернулося до державної судової адміністрації України у Києві. В суді чекають на результати експертизи, яка прорахує наслідки й суму руйнувань, завданих суду через ракетну атаку на місто Чернігів. Після того, як приміщення зали суду відновлять, повернуться до відновлення годинника.
"Зберегти збережемо, але якби до перемоги він дав нам дзвін, я б була задоволена. Я цю подію пов’язую із закінченням активних бойових дій на території України. В найкращі часи у якості переможного дзвону нехай би наш годинник задзвонив", — сказала Тетяна Кривонос.
Нагадаємо, внаслідок ракетного удару 19 серпня 2022 року ушкоджені 10 адміністративних будівель та 53 житлові будинки. Загалом 398 квартир, мешканці яких заявили про вибиті вікна, пошкоджені двері, стелі. Внаслідок ракетного удару травмувалося 214 людей, з яких семеро загинули.
 
ФОТО: Суспільне Чернігів
Суспільне