Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ОГЛЯД ЗМІ. Хмельницький: Американські судді готові вчитись в українців

05 жовтня 2023, 09:48

Видання: "Голос України"

Автор: Ірина КОЗАК

Делегація суддів зі Сполучених Штатів Америки побувала на Хмельниччині.

Судді штату Каліфорнія зустрілись із головою Хмельницької облради Віолетою Лабазюк, першим заступником начальника обласної військової адміністрації Сергієм Тюріним, заступниками начальника ОВА Сергієм Ткачуком, Володимиром Юр’євим та Оксаною Андрейчик, представниками структурних підрозділів обласної військової адміністрації.

Віолета Лабазюк детально розповіла американським гостям про  проведення в Україні та області реформи децентралізації.

-- Обласна рада є найвищим представницьким органом місцевого самоврядування в краї. Останні десять років на Хмельниччині, як і в усій   країні, тривала реформа децентралізації. Європейський Союз визнав її найуспішнішою реформою. Головною її метою стала передача повноважень органів центральної влади на місця. Саме це дало можливість оперативно вирішувати чимало питань, важливих для громад. Реформа децентралізації також відіграє важливу роль у контексті судової реформи, що триває в Україні. Однак війна призупинила деякі процеси децентралізації. Сподіваємось, що  після перемоги робота в цьому напрямку буде продовжена, -- упевнена посадовець.
 
Під час зустрічі голова обласної ради розповіла також про те, що Хмельницькій облраді вдалось налагодити співпрацю з одним із американських штатів. Тепер добродійники зі штату Юта постійно надсилають гуманітарну допомогу для переселенців, які перебувають в комунальних закладах регіону.

З перших днів повномасштабного вторгнення при Хмельницькій облраді був відкритий та функціонує дотепер гуманітарний штаб по наданню необхідної допомоги для внутрішньо переміщених осіб. Віолета Лабазюк також зазначила, що суттєвий фінансовий ресурс для допомоги виділяється і з обласного бюджету. Депутати облради також тісно співпрацюють з населенням краю, аби забезпечити найнеобхіднішим тих, хто змушений був тікати від ворожих бомбардувань.

-- Зараз в Україні складні часи, але ми точно вистоїмо, бо маємо підтримку усього цивілізованого світу, і найбільше – Сполучених Штатів Америки. Дякуємо вам за приїзд, будемо раді вас знову зустріти на Хмельниччині вже під час святкування нашої довгоочікуваної Перемоги, – запевнила Віолета Лабазюк.
 
-- Ми приїхали сюди, бо вважаємо, що можемо більше навчитися у вас, ніж навчити вас, – відповів суддя Федерального окружного суду Центрального округу штату Каліфорнія Девід Картер. Він відзначив, що в Україні навіть в умовах війни успішно працює судова система: «Ми дивимося на вас як на країну, яка на передовій бореться за правосуддя». 

Обмін досвідом і враженнями став важливим для розуміння того, на якому етапі знаходиться сьогодні українська судова реформа, і чим можуть допомогти наші партнери під час її проведення.

Джерело фото: http://www.golos.com.ua

Ірина КОЗАК

Фото надане автором

"Голос України"